5 misverstanden rond zonne-energie

Over de toepassingsmogelijkheden van zonne-energie, bijvoorbeeld voor de plaatsing van een zonneboiler, bestaan er heel wat misverstanden en onduidelijkheden. Wordt er zonne-energie opgewekt als het bewolkt is, moeten zonnepanelen altijd naar het zuiden gericht zijn…? 5 stellingen, 5 antwoorden.

1. Om een zonneboiler te plaatsen, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen

Klopt niet. Het enige wat u nodig hebt, zijn zonnepanelen en een boiler. Uw verwarmingsketel op gas of stookolie wordt vervolgens aan de zonneboiler gekoppeld. Een zonneboiler produceert per jaar 50 tot 60% van het warme water. De rest vult uw verwarmingsketel aan.

2. De zonnepanelen moeten altijd naar het zuiden gericht zijn

Klopt niet. Om rendabel te zijn, moeten uw zonnepanelen gericht zijn naar de hoek tussen zuidwesten en zuidoosten. Ze hoeven dus niet naar het absolute zuiden gericht staan om toch optimaal energie op te wekken. Let wel, hoe minder zuidelijk de panelen georiënteerd zijn, hoe meer m² er nodig zijn.

Ook houdt u er best rekening mee of het dak waarop u de thermische panelen voor uw zonneboiler wil plaatsen, niet te veel in de schaduw ligt. Op welk tijdstip van de dag en welk moment van het jaar ligt het dak precies in de schaduw? Erkende installateurs van zonneboilers en zonnepanelen kunnen u helpen om de optimale plek voor uw zonnepanelen te vinden.

3. Als het bewolkt is, wordt er geen zonne-energie opgewekt

Klopt niet. Overdag wekken zonnepanelen altijd energie op, zelfs als het bewolkt is. Wolken houden namelijk slechts een deel van de zonnestralen tegen, de rest bereikt de aarde als diffuse straling. Zelfs als de zon niet schijnt, is de warmte van de zon vaak nog genoeg voelbaar. De thermische zonnepanelen waarmee uw zonneboiler werkt, zullen dus nog genoeg energie produceren.

4. Zonnepanelen gaan snel kapot

Klopt niet. Een thermische zonnecollector gaat gemiddeld 25 à 30 jaar mee. De panelen zijn vervaardigd uit hoogwaardig borosilicaatglas. Dat materiaal zet minder snel uit bij verwarming en krimpt minder bij afkoeling. Daardoor barst het niet snel. Het is breukvast en beter dan gewoon glas bestand tegen bijvoorbeeld corrosie. Zelfs zware stormen en hagelbollen hebben niet het minste effect op de installatie.

5. Het duurt lichtjaren voor de zonneboiler terugverdiend is

Klopt niet. Een gemiddeld gezin kan de investering in een zonneboiler in ongeveer 4 jaar recupereren. Dat komt voor een groot stuk door de premies die u krijgt voor de installatie van uw zonneboiler. Zo kunt u een zonneboiler subsidie aanvragen bij uw netbeheerder (Eandis of Infrax) als u de werken laat uitvoeren door een aannemer. Is uw woning bovendien 25 jaar oud of ouder? Dan komt u, afhankelijk van uw inkomenssituatie, in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. Daarnaast geven ook heel wat gemeentes en provincies premies voor de installatie van een zonneboiler.

U hoeft die lange, deugddoende warme douches op een kille herfst- of winterdag dus zeker niet te laten!

Wil u ook genieten van de warmte van een zonneboiler

Ontvang nu gratis offertes van aannemers, vergelijk en bespaar.