Wat is dat, een zonneboiler?

Thermische panelen, zonnepanelen,… Alles wat zonne-energie gebruikt wordt vaak verward. Er zijn immers verschillende soorten panelen. Om het verschil even aan te tonen, halen we in dit artikel enkele termen aan die een antwoord moeten geven op wat een zonneboiler is.

Zonneboiler?

Bij een zonneboiler gaan meerdere zonnecollectoren energie (licht en warmte) van de zon opvangen om water te verwarmen of een woning te verwarmen. Zoals u waarschijnlijk weet is warm water voor huishoudelijk gebruik de tweede grootste energievreter. De hoeveelheid water dat dagelijks per persoon gebruikt wordt is enorm. U staat waarschijnlijk elke dag onder de douche, doet elke dag te afwas zonder hier echt over na te denken. Water opwarmen door zonne-energie te gebruiken kan ervoor zorgen dat u tot bijna de helft bespaart op uw energiefactuur. U kunt zelfs tot 25% op uw verwarmingskosten besparen. Daarnaast draagt u bij tot een beter milieu, aangezien u uw CO2 uitstoot drastisch verminderd.

Zonneboiler versus zonnepanelen

Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers zijn de manier waarom ze zonne-energie gebruiken. Zonnepanelen maakt gebruik van PV-cellen die de energie van de zon gebruiken om elektriciteit te produceren. Thermische panelen, gebruikt voor zonneboilers, bevatten zonnecollectoren die de warmte van de zon gaan gebruiken om bijvoorbeeld water op te warmen. Er bestaan twee soorten collectoren.

Uit wat bestaat een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren of thermische panelen op het dak om invallend zonlicht op te vangen en in warmte om te zetten.. Deze zonnecollectoren zitten in een vlakke zwarte plaat. Daarnaast is er nog een opslagvat dat een buizensysteem bevat met een glycolvulling. Het opslagvat wordt automatisch bijgevuld met leidingwater.

De glycolvulling werkt als warmtetransportmiddel van de collectoren en wordt door de warmtewisselaar gestuwd. De vloeistof geeft vervolgens warmte af aan het opslagvat dat leidingwater bevat. De afgekoelde vloeistof wordt weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.

De temperatuur in de zonnecollectoren kan oplopen tot 90 graden. Mocht het water nog niet warm genoeg zijn springt er een naverwarmer bij. Meestal is dit een centrale verwarming combiketel. Die stookt het water in het opslagvat tot minstens 60 granden celsius.