TAAL? NL / FR

Wat is dat, een zonneboiler?

Thermische panelen, zonnepanelen,… Alles wat zonne-energie gebruikt wordt vaak verward. Er zijn immers verschillende soorten panelen. Om het verschil even aan te tonen, halen we in dit artikel enkele termen aan die een antwoord moeten geven op wat een zonneboiler is.

Zonneboiler?

Bij een zonneboiler gaan meerdere zonnecollectoren energie (licht en warmte) van de zon opvangen om water te verwarmen of een woning te verwarmen. Zoals u waarschijnlijk weet is warm water voor huishoudelijk gebruik de tweede grootste energievreter. De hoeveelheid water dat dagelijks per persoon gebruikt wordt is enorm. U staat waarschijnlijk elke dag onder de douche, doet elke dag te afwas zonder hier echt over na te denken. Water opwarmen door zonne-energie te gebruiken kan ervoor zorgen dat u tot bijna de helft bespaart op uw energiefactuur. U kunt zelfs tot 25% op uw verwarmingskosten besparen. Daarnaast draagt u bij tot een beter milieu, aangezien u uw CO2 uitstoot drastisch verminderd.

Zonneboiler versus zonnepanelen

Het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers zijn de manier waarom ze zonne-energie gebruiken. Zonnepanelen maakt gebruik van PV-cellen die de energie van de zon gebruiken om elektriciteit te produceren. Thermische panelen, gebruikt voor zonneboilers, bevatten zonnecollectoren die de warmte van de zon gaan gebruiken om bijvoorbeeld water op te warmen. Er bestaan twee soorten collectoren.

Uit wat bestaat een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren of thermische panelen op het dak om invallend zonlicht op te vangen en in warmte om te zetten.. Deze zonnecollectoren zitten in een vlakke zwarte plaat. Daarnaast is er nog een opslagvat dat een buizensysteem bevat met een glycolvulling. Het opslagvat wordt automatisch bijgevuld met leidingwater.

De glycolvulling werkt als warmtetransportmiddel van de collectoren en wordt door de warmtewisselaar gestuwd. De vloeistof geeft vervolgens warmte af aan het opslagvat dat leidingwater bevat. De afgekoelde vloeistof wordt weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.

De temperatuur in de zonnecollectoren kan oplopen tot 90 graden. Mocht het water nog niet warm genoeg zijn springt er een naverwarmer bij. Meestal is dit een centrale verwarming combiketel. Die stookt het water in het opslagvat tot minstens 60 granden celsius.

Iedereen heeft wel al van zonneboilers gehoord. Vaak wordt dan de link gelegd met fotovoltaïsche zonnepanelen. Onterecht, want de werking van een zonneboiler verloopt immers heel anders dan die van gewone zonnepanelen. In 5 stappen komt u te weten hoe een zonneboiler werkt en hoe hij u kan helpen besparen op uw energie-uitgaven.

Verder lezen

In de meeste gevallen wordt een zonneboiler gebruikt om sanitair water te verwarmen, maar een zonneboiler kent meerdere toepassingen. Naast het verwarmen van sanitair water of centrale verwarming, kan een zonneboiler ook gebruikt worden om uw zwembad te verwarmen. Op deze manier kunt u op uw energiefactuur besparen.

Verder lezen

Met een zonneboiler is het redement gegarandeerd. De aankoop ervan kan niet gebeuren zonder de juiste vragen te stellen. Om een optimaal rendement te hebben moet uw zonneboiler afgestemd worden aan uw woning (toestand, energieverbuik,…) Welke vragen moet u stellen bij de aankoop van een zonneboiler?

Verder lezen

Met thermische zonnepanelen of zonnecollectoren wordt zonlicht opgenomen en omgezet in warmte. De omzetting van zonlicht naar electriciteit gebeurt door zonnecellen in zonnepanelen. De collector is met andere woorden het belangrijkste onderdeel van de zonneboiler.

Verder lezen