Wat is de optimale oriëntatie van uw zonneboiler?

In de volksmond weerklinkt vaak dat de collector voor een zonneboiler altijd zuidelijk gericht moet zijn. Dat is niet helemaal waar. Soms haalt u met een iets afwijkende oriëntatie toch een even hoog rendement. Want ook de hellingsgraad van de zonnecollector speelt een belangrijke rol.

Of u de collector voor uw zonneboiler op een plat dak of een zadeldak wil installeren, maakt niet zoveel uit. Een plat dak is zelfs nog beter, omdat het thermische zonnepaneel op die manier optimaal georiënteerd kan worden, met de meest geschikte hellingsgraad. Wel moet een installateur vooraf nagaan of de dakbedekking genoeg stabiliteit biedt aan de zonnecollector.

Ligging

Laat u het thermische paneel voor uw zonneboiler op een hellend dak plaatsen, dan hebt u twee opties: ofwel laat u de collector in het dak monteren, ofwel op het dak. Om het hoogste rendement te halen, staat de zonnecollector best zuidwaarts gericht, maar ook een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie levert een zo goed als optimaal rendement op.

Zelfs als de zonnecollector nog meer naar het westen of oosten gericht wordt, blijft een zonneboiler een rendabele investering. Het rendement van de zonneboiler daalt wel met 20%, maar dat kan makkelijk gecompenseerd worden door een extra collector te plaatsen of, indien mogelijk, zelfs de hellingshoek van de collectoren aan te passen.

Hellingsgraad

De ideale hellingsgraad van de collector ligt tussen 30° en 60°, maar ook als uw dak schuiner of platter is, kunt u gerust een zonneboiler plaatsen. De nieuwste generaties thermische zonnepanelen zijn immers zo efficiënt dat ze bij een nagenoeg horizontale ligging nog ruim 80% aan rendement genereren. Een zonneboiler installateur zoekt samen met u naar de beste plaatsing.

Wilt u optimaal energie besparen met een zonneboiler?

Vraag vandaag nog gratis offertes aan bij erkende zonneboilers installateurs.