Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

Het staat vast dat België nog niet op de hoogte is van het voordeel van de zonneboilers. Als men kijkt naar het aantal zonneboilers in België heeft slecht 1 op duizend inwoners een zonneboiler. Wanneer men bijvoorbeeld naar Duitsland kijkt, zijn er 15 zonneboilers per duizend inwoners. Op gebied van groene energie heeft België nog heel wat in te halen.

Een zonneboiler verwarmt sanitair water door gebruik te maken van zonlicht. Het gebruik van zonne-energie is dus een milieuvriendelijke manier en duurzame energiebron. Wist u dat u op jaarbasis met een zonneboiler tot meer dan de helft van uw sanitair water kunt verwarmen? Bovendien bespaart u drastisch op uw energiefactuur.

Werken themische panelen wel als het bewolkt is?

In België genieten we gemiddeld 1.550 uur zonneschijn. Dit wil zeggen zonneschijn in directe vorm, dus tijdens helder weer en met een onbewolkte hemel. Uiteraard moet de zon niet de hele dag schijnen om voldoende water te warmen. 40% van de zonnestralen zijn rechtstreekse stralen, de overige 60% bereikt onze aarde via diffuse straling. Deze zonnestralen worden dan door de atmosfeer verspreid. Ook al is er geen zonneschijn, maar de warmte van de zon is wel voelbaar zullen thermische panelen dit diffuus licht omzetten in nuttige warmte.

Terugverdientijd van een zonneboiler

Nu wilt u natuurlijk weten wat de exacte terugverdientijd van een zonneboiler is alvorens er een aan te kopen. Een exacte berekening is moeilijk, aangezien elke situatie anders is. Hieronder volgen factoren waar u best rekening mee houdt wanneer u een zonneboiler aankoopt:

Het rendement van een zonneboiler

Het verbruik van warm water heeft een invloed op de terugverdientijd. Wanneer u veel warm water verbuikt zal de terugverdientijd korter zijn dan bij een laag verbruik. Een gemiddeld gezin met 4 personen die lange douches nemen zullen dus sneller hun aankoop terugverdienen dan een gezin met 2 personen.

De prijs van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler hangt af van het gewenste comfortniveau en uiteraard het type zonneboiler. Een zonneboiler voor een gemiddeld gezin kost tussen 4.000 euro en 6.000 euro. Hierbij dient u rekening te houden met 35 tot 45% subsidies. Hierdoor ligt de aankoopprijs aanzienlijk lager.

Schatting van de terugverdientijd

Wanneer een installatie gemiddeld 5.000 euro kost en 2.000 euro aan subsidies en premies ontvangt, ligt de totale aankoopprijs op 3.000 euro. Op jaarbasis kunt u bij een hoog verbruik 1.000 euro besparen. Dan ligt de terugverdientijd op 4 jaar. Wanneer uw gezin minder warm water verbruikt, zult u de zonneboiler op langere periode terugverdienen. Hieronder een grafische weergave.

    Aankoopprijs: 5.000 euro

–  Subsidies en premies: 2.000 euro

________________________

Totaal investering: 3.000 euro

Besparing op stookkosten en sanitair water: 1.000 euro

—-> Terugverdientijd ongeveer 4 jaar.