Welke soorten zonneboilers bestaan er?

De ene zonneboiler is de andere niet. Zo bestaan er zonneboilers met vacuümbuiscollectoren of vlakkeplaatcollectoren, systemen met of zonder extra koppeling naar de centrale verwarming, terugloopsystemen, geïntegreerde systemen, enz. Welke zonneboiler kiest u dan het best? Wij helpen u om de juiste keuze te maken.

Zonneboilers kan u opdelen op twee manieren: volgens het type zonnecollector of volgens het type doorloopsysteem.

Types zonnecollectoren

Grosso modo bestaan er twee types collectoren: vlakke plaat zonnecollectoren en vacuümbuiscollectoren. Bij vlakkeplaatcollectoren wordt de warmte van het zonlicht opgevangen tussen een glasplaat en een zwarte plaat, de zogeheten absorber. Vacuümbuis zonnecollectoren bestaan uit rijen van glazen buizen die aan elkaar gekoppeld zijn. De zonnestraling warmt het water in de buizen op.

Types boiler

Daarnaast kunt u zonneboilers onderverdelen volgens het systeem waarmee het water wordt opgeslagen en gebruikt:

    • Standaard zonneboiler

Dit is veruit de populairste soort zonneboiler in Vlaanderen. Dit type bestaat uit een gesloten buizensysteem en een voorraadvat. De warmte die opgewekt wordt in de zonnecollector, wordt via het buizensysteem naar het voorraadvat gebracht. Een spiraalvormige warmtewisselaar die door heel het vat loopt, geeft de warmte vervolgens af in het vat.

  • Cv-zonneboiler

Dit type lijkt sterk op de standaardversie. Het enige verschil is dat het water in het voorraadvat nog extra wordt opgewarmd door een warmtewisselaar uit de centrale verwarming. Zo behoudt het water in het vat altijd dezelfde temperatuur. Meestal is dat 60 graden, zodat het ook als kraantjeswater gebruikt kan worden. In tegenstelling tot een zonneboilercombi hebt u voor dit type zonneboiler nog een aparte centrale verwarming nodig.

  • Zonneboilercombi

Deze soort zonneboiler geldt als centrale verwarming en zonneboiler in één. Hiervoor hebt u dus geen extra cv-installatie nodig. Het water in het opslagvat wordt zowel opgewarmd via de zonnecollectoren als via aardgas of stookolie. Met dit zonneboiler systeem kunt u niet alleen het water voor de centrale verwarming verhitten, maar ook het kraantjeswater.

  • Zonneboiler met terugloopsysteem

Bij dit zonneboiler systeem vloeit enkel water (zonder antivries) van de zonnecollector naar de warmtewisselaar in het opslagvat. Nadeel is wel dat het water kan bevriezen en daardoor de buizen kan beschadigen. Een temperatuursensor voorkomt dat. Als de temperatuur het vriespunt nadert, stroomt het water in de zonnecollector en de leidingen terug naar het voorraadvat. In de zomer, wanneer de temperatuur hoog kan oplopen, voorkomt het terugloopsysteem oververhitting.

  • Compacte zonneboiler

Dit soort zonneboiler vormt één geheel met de collector. Het opslagvat ligt meestal bloot onder de zonnecollector, maar kan evengoed in het dak ingewerkt worden. Hierbij is geen pomp of buizensysteem nodig. Het water vloeit direct door de collector en wordt opgeslagen in het vat. Hierdoor is dit een vrij zwaar systeem en is een stevig dak vereist. De zonneboiler dient ook goed geïsoleerd te worden.