Zonneboiler stilaan even populair als zonnepanelen

Vlaanderen loopt langzamerhand warm voor zonneboilers. 5 redenen waarom een zonneboiler ook voor u aantrekkelijk kan zijn.

De voorbije jaren steeg het aantal aanvragen voor zonneboilers sterk, terwijl de aanvragen voor zonnepanelen sterk achteruitgingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische Energiebarometer. Sinds 2010 is het aantal woningen met zonnepanelen met 5,5% gezakt tegenover de tien jaar daarvoor.

Die evolutie heeft wellicht te maken met het terugschroeven van de steunmaatregelen voor zonnepanelen. Toch zijn er nog andere redenen die een zonneboiler erg aantrekkelijk maken.

1. Kleinere investering

Voor een zonneboiler betaalt u tussen de 4.300 en 5.500 euro. Dankzij de subsidies en premies die u van uw netbeheerder krijgt, kunt u tot de helft van uw investering of maximaal 2.750 euro recupereren. Ook een aantal gemeenten en provincies verlenen zonneboiler subsidies. Zo wordt uw zonneboiler nog extra goedkoop.

Bij een relatief hoog verbruik (bijvoorbeeld met een heel gezin) kunt u met een zonneboiler elk jaar tot zelfs 1.000 euro besparen op uw energieuitgaven.

Bij zonnepanelen is die besparing net iets kleiner (om en bij de 800 euro). Bovendien ligt de installatiekost voor zonnepanelen een pak hoger. Zo betaalt u voor een fotovoltaïsche installatie van bijvoorbeeld 4 kilowattpiek meer dan 7.000 euro.

2. Sneller terugverdiend

Door de lagere aankoopprijs en de premies verdient u uw zonneboiler in 4 jaar (of zelfs sneller) terug. Bij zonnepanelen ligt de terugverdientijd rond de 7 à 10 jaar.

3. Makkelijker te plaatsen

Een zonneboiler is relatief gemakkelijk te installeren en kan gecombineerd worden met conventionele verwarmingsinstallaties.

Bovendien neemt een thermisch zonnepaneel of zonnecollector maar een klein deel van het dakoppervlak in. Bij een doorsneegezinswoning is dat 4 tot 5 m². Ook vergt een zonneboiler minder onderhoud. Een groot voordeel dus tegenover fotovoltaïsche systemen, die meer dakoppervlakte innemen en moeilijker te plaatsen zijn.

4. Minder opvallend

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn altijd goed zichtbaar en verstoren vaak het uitzicht van uw huis. Zeker als u een statig of rustiek oud huis hebt, kunnen zonnepanelen lelijk ogen. Een zonnecollector neemt veel minder plaats in en valt daardoor veel minder hard op.

5. Een goed gevoel

Met een zonneboiler kunt u altijd genieten van een heerlijk warme douche of bad, in de wetenschap dat het water op een milieuvriendelijke manier verwarmd is. Dat geeft een extra goed gevoel, toch?

Wil u zelf het plezier van een zonneboiler ontdekken?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende leveranciers in uw buurt.