Heeft een zonneboiler nadelen? Overzicht plus- en minpunten

Heeft een zonneboiler nadelen? In dit artikel krijg je een overzicht van de plus- en minpunten, zodat je volledig mee bent in het zonneboiler verhaal. Ben je al zeker dat je een zonneboiler wilt installeren? Vraag offertes via het offerteformulier.

Zonneboiler nadelen: wat zijn de minpunten?

Het overzicht beginnen we met een oplijsting van de nadelen van zonneboilers. De nadelen van een zonneboiler zijn de volgende:

Minpunt 1: Zonneboiler neemt veel ruimte in beslag

Zonneboilers zijn te vinden in alle maten en gewichten, maar het zijn voornamelijk de grotere exemplaren die dienst doen als ondersteuning in het verwarmen. Het is geen uitzondering dat voorraadvaten 200 tot 500 liter bevatten, waardoor je natuurlijk ook over ruimte hiervoor moet beschikken.

Daarbovenop moet het ook mogelijk zijn om zonnecollectoren op het dak van je woning te plaatsen, om zo zonne-energie op te vangen. Je dak zal nadien nooit meer hetzelfde ogen.

zonneboiler nadelen

Minpunt 2: Oriëntatie van zonnecollectoren moet goed zijn

Als je daadwerkelijk een zonneboiler wil installeren, is het belangrijk om de zonnecollectoren in kwestie in zuidelijke richting te plaatsen. Het is mogelijk om ze anders te oriënteren, maar dit levert alleen maar onnodige verliezen op. Schaduw kan je ook beter vermijden, omdat zonnecollectoren veel licht nodig hebben om efficiënt te kunnen werken.

Ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van zonneboilers

Minpunt 3: Je hebt nog steeds andere warmtebronnen nodig

Een zonneboiler werkt onafhankelijk in de zomer. Zonnecollectoren leveren dan hun beste prestaties, waardoor je dankzij zonne-energie bijna helemaal gratis warm water produceert.

Daartegenover staat dat je in minder zonnige periodes gebruik dient te maken van andere warmtebronnen, om voldoende warm water te produceren. Een zonneboiler vervangt de bestaande ketel of een lucht-water warmtepomp dus niet.

Om die reden is een zonneboiler niet geschikt als centrale verwarming.

voordelen zonneboiler

Voordelen zonneboilers

Nu je alles te weten bent gekomen over de nadelen van een zonneboiler, is de tijd aangebroken om de voordelen onder de loep te nemen. Dat zijn er 7:

Voordeel 1: Besparing op energiekosten

Een eerste aanzienlijke voordeel is de lagere energiefactuur voor de productie van warm water. Zo zal je in staat zijn om op gemiddelde basis 50 tot 65% te besparen.

Als we dit toepassen op een gemiddeld gezin met 4 personen, komt dat neer op een jaarlijkse besparing tussen de 110 en 150 euro. Stijgingen van olie- en gasprijzen werken zelfs bijkomende besparingen in de hand.

Voordeel 2: Een zonneboiler is milieuvriendelijk

Het gebruik van een zonneboiler gaat gepaard met een jaarlijkse verminderde ecologische voetafdruk van 300 tot 400 kg bij een gemiddelde installatie. Je produceert dus warm water op een milieuvriendelijke manier.

Het gebruik van energiebesparende maatregelen zoals een zonneboiler dragen bij tot de terugdringing van de verdere opwarming van de aarde.

Voordeel 3: Een zonneboiler is een meerwaarde voor jouw woning

De plaatsing van een zonneboiler heeft een positieve invloed op de berekening van de energieprestatie van je woning. Dat houdt in dat wanneer je later ooit van plan bent je huis te verkopen of te verhuren, je de prijs kan opdrijven.

Voordeel 4: Je komt in aanmerking voor premies

Een zonneboiler laten installeren door een aannemer, staat gelijk aan aanspraak maken op premies van maximaal 2.750 euro. In het geval van beschermde afnemers is dat zelfs 4.125 euro. De netbeheerder vergoedt maar liefst 50 % van de installatiekosten van de zonneboiler. Dat maakt een zonneboiler plaatsen meteen heel wat interessanter.

Voordeel 5: Hoog rendement, snelle terugverdientijd en lange levensduur

Ondanks het prijskaartje, ben je met een zonneboiler verzekerd van een hoog rendement. Daardoor verdien je je gedane investering op relatief korte tijd terug.

Bovendien zijn zonneboilersystemen erom gekend dat ze lang meegaan. Ze hebben een gemiddelde levensduur van minstens 20 jaar.

Voordeel 6: Een zonneboiler heeft niet veel onderhoud nodig

Een extra troefkaart die zonneboilers in handen hebben is hun onderhoudsarme karakter. Je hoeft dus in geen geval te vrezen dat je het apparaat voortdurend aan onderhoud moet onderwerpen of dat het onderhoud het kostenplaatje aanzienlijk de hoogte in zal stuwen.

Voordeel 7: De boiler heeft geen elektriciteit nodig

Het zevende en laatste voordeel is het feit dat je dankzij het gebruik van zonne-energie geen nood hebt aan elektriciteit om warm water te produceren. De manier waarop ze hun energie genereren, maakt dat je geen extra bedrag voor elektriciteitskosten zal moeten neertellen.

vlakke plaat zonneboiler op dak

Is een zonneboiler iets voor jouw woning? Vraag professioneel advies

Indien je interesse toont in een zonneboiler en ervan overtuigd bent dat een exemplaar niet zou misstaan in jouw woning, is het geen slecht idee om je te laten adviseren door een erkend installateur.

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van zonneboiler installateurs. Verder kan je zoveel offertes als je zelf wenst aanvragen om prijstarieven en diensten tegen elkaar af te wegen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.