Onderhoud zonneboiler: aandachtspunten, frequentie en prijs

De energie van de zon is onuitputbaar en kan ook op een ecologisch verantwoorde manier opgewekt worden. Zonneboilers zijn dan ook populaire toestellen die steeds vaker de standaard cv-ketel vervangen. Om optimaal gebruik te maken, voorzie je best op vaste tijdstippen een onderhoud van je zonneboiler. In de onderstaande tekst lees je hoe je dit het best kunt doen en wat de kosten hiervan zoal zijn.

Wil je liever direct al prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina van meerdere leveranciers tegelijk.

Onderhoud zonneboiler: prijs

Een zonneboiler haalt zijn energie voorraad voor het grootste deel uit de zon doormiddel van zonnecollectoren. In deze collectoren zit een speciale vloeistof die warmte absorbeert en deze warmte laten circuleren in de zonneboiler. Hierdoor kan water verwarmd worden en gebruikt worden voor het sanitaire water in je woning of voor het verwarmen van de centrale verwarming.

Om de levensduur van je apparaat te garanderen is het belangrijk om het apparaat om de 5 jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit kun je het best overlaten aan een gespecialiseerde vakman. Hoeveel dit kost is afhankelijk van de monteur en van je type zonneboiler.

Over het algemeen liggen de kosten voor het onderhoud niet erg hoog, namelijk zo ongeveer 50 tot 150 euro per controle. Je kunt daarbij flink besparen op de kosten wanneer je zelf regelmatig diverse controles en onderhoudsklusjes uitvoert, zoals het schoonhouden van de collectoren en het controleren van de glycol antivries.

Wanneer je exact wilt weten hoe hoog de kosten voor jouw situatie zijn kun je vrijblijvend een offerte aanvragen en kijken wat je voor jouw specifieke situatie kwijt zult zijn.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Onderhoud verplicht?

In vergelijking tot het onderhoud van een cv-ketel op gas of een systeem op mazout, is het periodiek laten onderhouden van een zonneboiler in principe niet verplicht. Wel wordt regelmatig onderhoud van een zonneboiler altijd ten strengste aangeraden.

Zo kan een regelmatige controle van de zonneboiler diverse problemen voorkomen en zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur van het apparaat. Door regelmatig de boiler te ontkalken, of de druk te stabiliseren, gaat het apparaat bijvoorbeeld al veel langer mee en zal je minder snel last krijgen van systeemfouten.

onderhoud-zonneboiler-prijs

Onderhoud zonneboiler: wat controleren?

Het onderhoud van een zonneboiler bestaat meestal uit een controle van de anode en de systeemdruk. Indien de druk niet meer optimaal is zal deze worden aangepast. Ook wordt er gekeken of er eventuele kalkaanslag in het apparaat is opgeslagen. Wanneer dit het geval blijkt te zijn dient de boiler goed schoongemaakt te worden met een zorgvuldig ontkalkmiddel.

Ook bestaat de onderhoudsbeurt uit een controle op lekkages. Een lekkage is niet altijd direct zichtbaar, en indien een lekkage plaats vindt dient deze altijd spoedig verholpen te worden. Hiermee kan flinke schade worden voorkomen en blijft de kwaliteit van je systeem gewaarborgd.

Daarnaast zijn er nog diverse andere taken die kunnen plaatsvinden bij een periodieke onderhoudsbeurt van een zonneboiler, zoals bijvoorbeeld de controle van collectorvloeistor, de controle op roest of verwering van hechtingspunten en de controle op stofhoping en mosvorming van de zonnecollectoren. Deze controles dienen vrijwel bij elk systeem gecontroleerd te worden. Ook zijn er klussen die specifiek voor bepaalde systemen gelden. Een specialist weet je hier vaak uitgebreid advies over te geven.

Frequentie onderhoud

Gezien je de zonneboiler regelmatig gecontroleerd dient te worden, kun je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Vaak kun je dan samen met een specialist bepalen hoe vaak de boiler een onderhoudsbeurt dient te krijgen, zoals om de 2, 4, of 5 jaar.

Hoe vaak het onderhoud van de zonneboiler dient plaats te vinden is afhankelijk van je systeem. Je kunt de installateur van je apparaat hiervoor om advies vragen. Over het algemeen geldt dat hoe vaker het systeem gecontroleerd wordt, hoe sneller bepaalde problemen opgelost kunnen worden. Ook geldt dat hoe beter je de boiler onderhoudt en schoonmaakt, hoe minder problemen het systeem zal opleveren en hoe langer het apparaat mee zal gaan.

Tijd voor een onderhoud? Ontvang hier je prijs op maat

Aandachtspunten onderhoud zonneboiler

Naast het regelmatig laten controleren van je zonneboiler door een specialistische vakman, zijn er ook enkele aandachtspunten die je in acht kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de zonnecollectoren controleren op vuil en schaduw. Vuil en schaduw door bomen of plantengroei, kunnen de werking van de zonnecollectoren flink beïnvloeden en de kwaliteit van de collectoren doen verminderen.

Ook is het belangrijk om regelmatig de buizen uit het buizensysteem te controleren. Controleer hierbij of er beschadiging of verwering van het isolatiemateriaal bevindt op de buizen, pijpen en draden. De buizen moeten volledig geseald zijn met kit, om zo schade en verwering te voorkomen.

Ten slotte is het erg belangrijk dat de glycol antivries in de buizen regelmatig vervangen wordt. Dit verloopt bij elk type systeem anders en is gemiddeld rond de 4 a 5 jaar. Daarbij geldt dat hoe harder het water is dat je gebruikt, hoe eerder de aanslag van de pijpen verwijderd dient te worden. Je kunt hiervoor gebruik maken van een speciaal ontkalkingsmiddel of een mild zure oplossing. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van gedemineraliseerd water, om kalkaanslag te voorkomen.

onderhoud-zonneboiler

Onderhoud zonneboiler: zelf of laten doen?

Wanneer je over de juiste kennis, gereedschap en ervaring beschikt, kun je zelf prima je zonneboiler onderhouden. Echter is dit voor vele mensen vaak een ingewikkelde klus en kiezen veel mensen er dan ook voor om de klus over te laten aan een gespecialiseerde vakman. Zorg ervoor dat je niet te lang wacht met het regelen van een specialist en zorg ervoor dat je klus snel en vakkundig verholpen wordt.

Een specialist kan je naast een zorgvuldige controle uitgebreid advies bieden over de juiste frequentie van onderhoud en kan je diverse tips geven over het zorgvuldig onderhouden van je boiler. Hiermee zorg je ervoor dat je zonneboiler zo lang mogelijk mee kan gaan en altijd optimaal presteert. Om een geschikte vakman bij jou in de buurt te vinden kun je eenvoudig diverse offertes aanvragen. Hierdoor ben je gegarandeerd van de meest geschikte vakman voor de meest voordelige prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.