Welke soorten zonneboilers zijn er? Overzicht, werking & prijs 2024

Er bestaan heel wat verschillende soorten zonneboilers. Daardoor is het vaak moeilijk om de geschikte zonneboiler te vinden. Hier vind je een handig overzicht over wat standaard, compacte zonneboilers en CV-zonneboilers en zonneboilercombi’s zijn. Weet je al welke zonneboiler je wilt installeren? Vraag dan offertes via het offerteformulier.

Zonneboilers: werking en prijs

De werking van zonneboilers bestaat uit drie grote stappen.

Eerst moet de zonnewarmte opgevangen worden door zonnecollectoren. Dit zijn de panelen op je dak. We hebben twee belangrijke soorten zonnecollectoren: de vacuümbuiscollectoren en de vlakkeplaat collectoren, hierover later meer.

In de tweede stap wordt de zonnewarmte opgeslagen in een voorraadvat. De vloeistof die door de collectoren loopt en er door zonnewarmte op temperatuur gebracht werd, wordt in een spiraalvorm doorheen een vat gestuurd. In dat vat zit het te verwarmen water.

Tenslotte wordt het gewenste water voor je verwarmd.

hoe werkt een zonneboiler?

Wat is de prijs van een zonneboiler?

De prijs van een zonneboiler is tussen de € 3.000 en € 5.000 (incl. btw & plaatsing). Je zal modellen vinden die voordeliger zijn of die 5.000 euro overschrijden. De prijs zou geen drempel mogen zijn om in een zonneboiler te investeren, je verdient deze meestal op een tiental jaar terug.

Zonneboiler soort Gemiddelde prijs (incl. btw & plaatsing)
Standaard zonneboiler € 3.000
Compacte zonneboiler € 1.500 en € 3.500
CV-zonneboiler € 4.700
Zonneboilercombi € 5.000

Krijg je premies?

In het kader van hernieuwbare energie maak je kans op een aantal premies voor de zonneboiler. Je netbeheerder kan je een premie aanbieden, maar ook vanuit de overheid zijn er premies beschikbaar.

De Vlaamse verbeteringspremie en totaalrenovatiepremie doen je misschien die stap zetten om te investeren in een zonneboiler. De prijs voor een standaard zonneboiler is € 3.000 (incl. Btw & plaatsing).

Ontdek jouw prijs op maat

Types zonneboilers

1. Standaard zonneboiler

De conventionele zonneboiler of ook wel de klassieke zonneboiler genoemd, is de goedkoopste soort. Deze zonneboiler bestaat uit een gesloten kring waarin een antivries vloeistof loopt. Deze vloeistof loopt door naar de warmtewisselaar waar de warmte wordt overgedragen op het water.

Standaard zonneboilers kunnen niet altijd genoeg warm water produceren op zichzelf en daarom zal er soms aan naverwarming gedaan moeten worden door een cv-ketel. Met een voorraadvat van doorgaans zo’n 100 liter kom je wel toe voor de behoefte aan sanitair water van een middelgroot gezin.

Prijs standaard zonneboiler

De prijs van een conventionele zonneboiler ligt ongeveer tussen de € 2.000 en € 5.000, inclusief installatie en BTW.

soorten zonneboilers

2. Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler neemt niet veel plaats in en is compacter dan de andere zonneboilers, omdat het voorraadvat geïntegreerd is in de zonnecollector. Je hebt een betere isolatie maar zal waarschijnlijk wat aan capaciteit moeten inleveren.

Het voorraadvat heeft bij deze soort doorgaans een capaciteit van 75 tot 140 liter. Je zal er ook op moeten letten dat je dakgebinte voldoende stevig is om deze zwaardere unit te dragen. Met een compacte zonneboiler kan je een niet al te groot huishouden voorzien van warm tapwater.

Prijs compacte zonneboiler

De prijs van een compacte zonneboiler is tussen de € 1.500 en € 3.500 (inclusief Btw & plaatsing).

compacte zonneboiler

3. CV-zonneboiler

Ben je geen fan van de naverwarming? Kies dan voor een CV-zonneboiler. Hierbij wordt de zonneboiler gekoppeld aan de centrale verwarming.

De werking van deze zonneboiler is identiek aan de klassieke zonneboiler met die uitzondering dat een deel van de cv-installatie doorheen het voorraadvat loopt. Op die manier wordt het sanitaire water niet enkel verwarmd door je zonne-energie maar ook door de centrale verwarming.

Zo blijft je water altijd op een minimumtemperatuur van 60 graden Celsius. Op die manier kan je zelfs in grote huishoudens douchen terwijl iemand in de keuken de afwas doet met warm water.

Prijs CV-zonneboiler

De prijs van een CV-zonneboiler is € 4.700 (incl. Btw & plaatsing).

4. Zonneboilercombi

Bij een zonneboilercombi integreer je een (gas)brander in de zonneboiler. Er wordt dus geen externe cv-ketel gekoppeld, zoals bij de cv-zonneboiler.

Dit wil zeggen dat het toestel zelf instaat voor sanitair warm water, maar ook kan dienst doen als centrale verwarming.

Prijs zonneboilercombi

De prijs van een zonneboilercombi is € 5.000 (incl. Btw & plaatsing).

Vind de juiste vakman in jouw regio

Welke soorten collectoren zijn er?

Je zal niet alleen de soort zonneboiler moeten kiezen, maar ook beslissen welke soort collector voor jou het meest geschikt is. Je hebt twee soorten:

  • Vlakkeplaatcollector
  • Vacuümbuiscollector
vlakke plaat zonnecollectoren

1. Vlakke-plaatcollector

Vlakkeplaat collectoren werken aan de hand van een grote donkere plaat achter glas, die de warmte absorbeert. Tussen de plaat en de glasplaat liggen koperen leidingen. Koper is een uitstekende warmtegeleider zodat de vloeistof snel en efficiënt kan opwarmen. Deze warmte wordt dan weer overgedragen op het water.

vacuüm buis zonnecollectoren

2. Vacuümbuiscollector

Vacuümbuis collectoren bestaan uit een reeks glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Het buizensysteem bevat telkens een buitenste transparante buis van glas en een binnenste donkere glazen buis, ook wel ‘heatpipe’ genoemd.

Tussen de twee glazen buizen is er een vacuüm waardoor er geen warmte transport is. De heatpipe is gecoat met een spectraalselectieve laag (warmte-absorberende laag). Deze zwarte laag absorbeert het zonlicht en warmt de vloeistof binnenin op. Die vloeistof heeft een laag kookpunt waardoor deze onmiddellijk verdampt. Deze vloeistof (collectorvloeistof) stroomt door de warmtebuizen en wordt in de collector gepompt.

Zonneboiler installeren? Vergelijk gratis offertes

Aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies en gratis offertes te vragen aan erkende installateurs over de verschillende zonneboilers.

Zo kom jij in contact met erkende installateurs die samen met jou de beste opties overlopen en kan je hun prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.