Soorten zonneboilers

Zonneboilers, ze bestaan in verschillende soorten en maten. Wanneer u op zoek bent naar een zonneboiler staat u best stil over het doel waarvoor u de boiler gaat gebruiken en de gewenste opslagcapaciteit. Welke soorten zonneboilers bestaan er nu?

Er bestaan drie soorten zonneboilers die warm water kunnen leveren en een zonneboilercombi die ook een woning kan verwarmen:

1. Standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler bestaat uit een collector oppervlak en een los voorraadvat. Het circuit in het voorraadvat is een gesloten circuit. Bij een standaard zonneboiler is er nood aan naverwarming met een cv-ketel, een geiser of elektrische verwarmingstoestel. Het voorraadvat kan staand, hangend of liggend gemonteerd worden. Wanneer het vat hoger gemonteerd wordt dan de collector, is er geen pomp nodig. Het warme water kan automatisch naar het opslagvat vloeien. Dit systeem wordt thermosifon genoemd.

2. Compacte zonneboiler

Deze zonneboiler is een zonneboiler zonder voorraadvat. Het water wordt meteen onder collector opgeslagen. Deze collector is wel zwaarder en hoger. Dit systeem is dus niet geschikt voor ieder dak. Ook bij dit systeem is naverwarming nodig.

3. CV-zonneboiler

Een cv-zonneboiler heeft een los voorraadvat en bevat een extra warmtewisselaar die aangesloten wordt op de ketel van de cv. Deze zonneboiler verwarmt in tegenstelling tot wat u verwacht niet het huis. Het systeem gebruikt in plaats van een naverwarmer, de cv-leiding om het water op temperatuur te houden.

4. Zonneboilercombi

De zonneboilers die hierboven aangehaald worden, worden enkel voor warm water gebruikt. Met een zonneboilercombi kunt u zowel water verwarmen als uw huis verwarmen. Dit systeem combineert een cv-ketel en een warmwatertoestel. U kunt meer energie besparen wanneer u gebruik maakt van wand- of vloerverwarming, zogenaamde lage-temperatuurverwarmingssystemen. Mocht u over een nieuwbouw beschikken of een nieuwe cv-ketel nodig heeft, is een zonneboilercombi zeker het overwegen waard.

Andere aandachtspunten

  • Gewicht: Wanneer u kiest voor een bepaald systeem moet u er zeker van zijn dat uw dak het gewicht kan ondersteunen. Zeker wanneer u voor een compacte zonneboiler kiest met ingebouwd voorraadvat.
  • Grootte: De grootte van een zonneboiler is afhankelijk van uw persoonlijke situatue. Hoeveel warm water heeft u nodig? Hoeveel leden telt uw gezien en hoeveel warm water verbruiken ze?
  • Plaatsing: De collectoren moeten zuidelijk gericht worden. Dit is belangrijk aangezien ze zoveel mogelijk zonlicht moeten opvangen. De thermische zonnepanelen mogen niet in de schaduw van bomen staan. Een ideale hellingshoek voor de collectoren is 51° C.
  • Temperatuur: De temperatuur van het water in de zonneboiler moet voldoende hoog zijn om de vorming van legionellabacteriën tegen te gaan. Een temperatuur van ongeveer 60 °C voorkomt bacteriegroei. Mocht er niet genoeg zon zijn kan een naverwarmer bijspringen om het water na te verwarmen.
  • Hulpkrachtbron: Het bedieningspaneel van de hulpkrachtbron moet zich op een gemakkelijk bereikbare locatie bevinden. Zo kunt u de zonneboiler gemakkelijk kunt uitschakelen wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat.
  • Schoonmaak: Thermische panelen reinigt u best met een bezem, zeep en water, zodat het rendement niet daalt. Spoel ze daarna schoon. Zo vermijdt u dat er vuile waterresten zich ophopen.
  • Ochtendgebruik: Om ‘s avonds opnieuw warm water te hebben, gebruikt u ‘s ochtends best warm water. Het water heeft dan de hele dag om opnieuw op te warmen. ‘s Avonds heeft het water amper naverwarming nodig, aangezien de zon overdag het water verwarmd.