Zonnecollector: prijs, soorten en werking
Nood om je zwembad of sanitair water te verwarmen en aan het denken aan zonnecollectoren? Vind hier wat een zonnecollector is en hoe ze werken. Via ons offerteformulier vraag je verschillende offertes aan voor de installatie van zonnecollectoren.
Inhoud
Wat kost een zonnecollector?
De prijs van een zonnecollector is 550 à 750 euro. Let wel: je haalt geen profijt uit enkel zonnecollectoren, want je hebt een volledige zonneboiler nodig om water op te warmen. Zonnecollectoren prijzen moeten dus altijd in het perspectief van een volledige zonneboiler gezien worden.
Een vlakke plaat zonnecollector van 2,5m² kost ongeveer 550 euro. Dit is exclusief plaatsing. Een vacuümbuis zonnecollector van dezelfde grootte kost ongeveer 750 euro (exclusief plaatsing).
Hoeveel collectoren je nodig hebt is afhankelijk van het aantal leden in je gezin en hoe hoog het huishoudelijk gebruik van energie is. Gemiddeld wordt er 1 à 1,5m² per persoon geteld.
Onderstaande tabel geeft je een indicatie van prijzen van zonneboilerinstallaties:
Soort zonneboiler | Aantal liter | Prijs zonneboiler (incl. btw & installatiekosten) |
---|---|---|
1 collector | 100 liter | 2.000-2.700 euro |
2 collectoren | 100 liter | 3.000 euro |
2 collectoren | 200 liter | 3.400-3.900 euro |
3 collectoren | 300 liter | 5.000 euro |
Interesse in een zonneboilerinstallatie? Via de knop hieronder vraag je in een paar minuten vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Hierbij wordt gekeken naar je persoonlijke situatie qua energieverbruik, hoeveel extra verwarming je kan gebruiken en het aantal gezinsleden.
Vind de juiste vakman in jouw regio
Hoe werkt een zonnecollector?
Een zonnecollector is onderdeel van het systeem waarmee een zonneboiler koud water opwarmt. Zonnecollectoren bestaan uit metalen buizen die gevuld zijn met een bepaalde vloeistof. Ze liggen op het dak en vangen zonlicht op. Vervolgens wordt dat zonlicht omgezet in warmte. Die warmte wordt afgegeven aan de vloeistof door een absorber. Vervolgens geeft die ook warmte af.
Daarna wordt de warmte weer doorgegeven aan het koude water in een geïsoleerd voorraadvat. Hierdoor is het belangrijk dat het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren ligt. Zo voorkom je dat het warme water warmte verliest. Vervolgens kan je het opgewarmde water gebruiken voor je huishoudelijke taken.
Zonnecollectoren zijn een onmisbaar onderdeel in het proces van de zonneboiler. Ze zetten namelijk het zonlicht om in warmte. Dit is ook de reden waarom de zonnecollectoren een grote invloed op de prijs hebben.
De zonnecollectoren kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Een plaatsing richting het Zuiden is het beste.
Soorten zonnecollectoren
Er bestaan 2 soorten zonnecollectoren: de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. De vlakke plaat collector zonnecollector is goedkoper dan de vacuümbuis zonnecollector.
1. Vlakke plaat zonnecollector
Een vlakke plaat zonnecollector is een rechthoekige bak van ongeveer 10cm dik. Bovenop de bak van de vlakke plaat collectoren bevindt zich een donkergekleurde absorberende plaat. Achter die plaat zitten leidingen gevuld met een speciale vloeistof.
Werking
De absorbeerplaat absorbeert de warmte van de zon die op de vlakke plaat zonnecollector schijnt. Het resultaat is dat de vloeistof opwarmt. Op zijn beurt verwarmt de vloeistof het water in het voorraadvat tot de gewenste gebruikstemperatuur. Meestal is een temperatuur van 60 graden Celsius voldoende.
De bovenzijde van de zonnecollector is afgesloten met een gasplaat. Ook beschikt een vlakke plaat collector over isolatiemateriaal. Deze twee elementen hebben de functie om warmteverlies te vermijden. Dit is belangrijk.
De absorbeerplaat absorbeert de warmte wanneer de zon op de vlakke plaat schijnt. Daardoor zullen ook de buizen en collectorvloeistof opwarmen.
Prijs vlakke plaat collector
De prijs van een vlakke plaat zonnecollector (2,5 m²) is ongeveer 550 euro, exclusief plaatsing.
2. Vacuümbuis zonnecollector
Een vacuüm collector bestaat uit dubbelwandige glazen buizen die naast elkaar gemonteerd zijn.
Werking
De buizen zijn voorzien van gecoat staal wat ze goed geïsoleerd maakt. Hierdoor kan de vacuüm zonnecollector de warmte goed vasthouden en gaat er minder energie verloren. Een collector die zo min mogelijk warmte verliest, is optimaal voor het rendement.
In deze glazen buizen zit een koperen absorber. Dit wordt ook wel heat pipe genoemd. Deze heat pipe neemt warmte op en verzamelt die in de top van de pijp. Deze warmte wordt overgedragen aan de vloeistof die er langs stroomt.
Ook bij een vacuümbuis zonnecollector wordt de warmte uiteindelijk vanuit de vloeistof overgedragen aan het voorraadvat. Zo kan het water opwarmen tot gebruikstemperatuur.
Prijs vacuüm collector
Vacuümbuis collectoren zijn iets duurder dan vlakke zonnecollectoren. De prijs van een vacuümbuis zonnecollector (2,5 m²) is ongeveer 750 euro, exclusief plaatsing.
Vlakke plaat of vacuüm zonnecollector?
Welke zonnecollector is nu de beste optie? Een vlakke zonnecollector vangt meer warmte van de zon op dan een vacuümbuis zonnecollector. In de zomermaanden bij zonnig weer haalt een vlakke zonnecollector meer rendement.
In de koudere wintermaanden schijnt de zon minder. Dan haalt een vacuümbuis zonnecollector een beter rendement. Dit is omdat dit soort zonnecollector minder warmte verliest in de winter. Deze collector presteert het hele jaar goed, maar zal minder opbrengen in de zomer.
Beide zonnecollectoren zorgen voor een jaarlijkse besparing. Het is dus afhankelijk van je eigen situatie welke zonnecollector het beste voor je is. Het is verstandig dit niet alleen te beslissen en advies te vragen aan erkende installateurs.
Plaatsing zonnecollectoren
Hoe kun je nu je zonnecollectoren het best plaatsen? je moet hiervoor met enkele zaken rekening houden:
- Richting en hellingshoek: Het is belangrijk dat de richting en hellingshoek van de zonnecollectoren juist geplaatst zijn. Zo kan je genieten van een optimaal rendement om warm water te leveren. In België moet je de zonnecollectoren richting het zuiden plaatsen met een hoek van 36 graden.
- Schaduwen: Hou rekening met objecten die de warmte-opbrengst kunnen verminderen. Bomen of lantaarnpalen kunnen doorkomst van de zon verhinderen. Hou er rekening mee bij de plaatsing van je zonnecollectoren.
- Afstand zonnecollector-voorraadvat: Hou de afstand tussen de zonnecollector en het voorraadvat zo klein mogelijk. Zo gaat het totale rendement van de zonneboiler omhoog.
- Aantal zonnecollectoren: Het aantal zonnecollectoren je nodig hebt hangt af van het energieverbruik van je gezin. Gemiddeld wordt er zo’n 1 à 1,5m² per persoon berekend.
- Grootte voorraadvat: De grootte van je voorraadvat kan het best zo’n 50 à 60 liter per m² dat je aan zonnecollectoren hebt zijn.
Bekende zonnecollector merken
Hieronder bespreken we twee bekende merken van zonnecollectoren. Uiteraard zijn er meerdere bekende merken, maar dit zijn de bekendste.
1. Oku zonnecollector
Oku maakt zonnecollectoren die erg kwalitatief zijn. De panelen hebben een lange levensduur.
Kenmerken
Deze zonne-energiesystemen zijn bedoeld om zwembaden mee te verwarmen. Er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kan je deze zonnecollectoren op het dak van je huis plaatsen en zo je sanitair water verwarmen.
Voordelen
Zonnecollectoren van Oku hebben enkele belangrijke voordelen:
- Ze zijn relatief goedkoop tegenover andere merken. Zo kan je op een voordelige manier warm water in je zwembad krijgen.
- Oku maakt gebruik van een modulair systeem.
- De zonnecollectoren zijn aan elkaar te koppelen.
- De materialen zijn bijna onbreekbaar en bestendig tegen erg hoge temperaturen.
- Ze zien er netter uit dan EPDM-zonnepanelen.
Vind hier erkende installateurs van Oku zonnecollectoren »
2. Blozoen zonnecollector
Zonnecollectoren van Blozoen zijn speciaal ontwikkeld om zwembaden en zwemvijvers te verwarmen. Het Belgisch bedrijf heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de sector. Blozoen wordt het beste bedrijf voor zonnecollectoren genoemd.
Kenmerken
De Blozoen zonnecollector heeft een gewikkelde verwarmingsbuis met een speciale samenstelling. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de zonnecollector de korte straling van het invallende licht meteen kan omzetten in warmte.
Voordelen
Deze zonnecollectoren zijn erg ecologisch en halen een hoog rendement. Zo leveren ze ook op een bewolkte dag energie, want ze werken zowel direct als indirect.
Met een Blozoen zonnecollector verhoog je de warmte van je zwembad naar de gewenste temperatuur. Daarnaast verleng je zowel de instraaltijd als het zwemseizoen.
Vind hier erkende installateurs van Blozoen collectoren »
Verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen
Moet je nu kiezen voor zonnecollectoren of voor zonnepanelen? Er zijn wat gelijkenissen. Zo zijn allebei de opties een ecologische manier om je woning of zwembad te verwarmen. Beide systemen maken ook gebruik van zonne-energie. Je bent bij zonnecollectoren en zonnepanelen dus minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Er zijn meer verschillen:
- Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonneboiler zet zonne-energie om in warmte-energie voor je sanitair warm water.
- De aankoopprijs: een zonneboiler installeren kost gemiddeld tussen 4.000 en 6.000 euro, inclusief plaatsing. Bij zonnepanelen schommelt de aanschafprijs meer. Een gemiddelde installatie van 10 panelen kost tussen de 4.500 en 5.000 euro.
- De terugverdientijd: de terugverdientijd hangt af van de aanschafprijs, je energieverbruik, het rendement en eventuele premies die je al dan niet ontvangt. Bij een zonneboiler is de terugverdientijd zo’n 7 à 9 jaar. Thermische zonnepanelen heb je na 10 à 15 jaar terug verdiend dankzij een jaarlijkse besparing.
- Levensduur van de installatie: Kristallijne zonnepanelen en zonneboilers kunnen beiden zo’n 30 jaar warm water leveren. Amorfe zonnepanelen gaan ongeveer 15 jaar mee. Natuurlijk hebben bepaalde factoren hier invloed op. Denk aan de kwaliteit van het systeem en het onderhoud.
- Een zonneboiler werkt efficiënter. Het omzetten van zonne-energie in warmte gebeurt sneller dan het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Een zonneboiler kan met een even groot oppervlak drie tot vier keer meer energie genereren dan zonnepanelen.
Het is ook mogelijk om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen. Hierbij zorgt de zonneboiler dan voor verwarming van het sanitaire water. De zonnepanelen wekken elektriciteit op.
Denk hier wel goed over na. Het combineren van zonnepanelen met een zonneboiler is een hele investering.
Zonnecollectoren installeren: vergelijk gratis offertes
Van plan om zonnecollectoren te installeren om warm water te krijgen? Laat je adviseren door een echte specialist. Kies voor een erkend installateur, zo verzeker je jezelf van een correcte installatie.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis, snel en vrijblijvend offertes van verschillende erkende installateurs.