Zonnecollector: prijs, soorten en werking

Als je op zoek bent naar een duurzamere manier van water verwarmen is een zonneboiler met zonnecollectoren een goed idee. Niet alleen kun je door deze manier van verwarmen flink wat geld op je energierekening besparen, ook stoot je flink wat minder CO2 uit. Dat is fijn voor je portemonnee én het milieu. Maar wat zijn zonnecollectoren precies? Welke soorten zijn er? Wat kost de aanschaf van een zonnecollector? En hoe weet je welke soort goed bij jouw situatie past?

Wil je advies inwinnen bij een expert? Vraag extra info en ontvang meerdere offertes tegelijk via onze offertepagina.

Zonnecollector: prijs en soorten

Wat zijn zonnecollectoren?

Als je interesse hebt in een zonnecollector, is het handig als je precies weet wat een zonnecollector precies is. Een zonnecollector is een belangrijke schakel in een alternatief verwarmingssysteem.

De zonnecollector wordt op het dak van de woning geplaatst, waar deze de warmte van de zon opvangt. Omdat de zonnecollector aan een zonneboiler gekoppeld wordt, kan de boiler vervolgens met deze warmte het huis of water verwarmen.

Er zijn twee verschillende typen zonnecollectoren. Er bestaat een vlakke plaat zonnecollector en een vacuümbuis zonnecollector. Welk van de twee soorten zonnecollectoren het beste bij jou past, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie.

Kan je energie besparen dankzij zonnecollectoren?

Als je een zonneboiler en zonnecollectoren overweegt, wil je natuurlijk ook weten hoeveel energie je met deze overstap kunt besparen. Hoeveel energie je precies gaat besparen, is afhankelijk van een aantal factoren.

Gemiddeld genomen kun je er vanuit gaan dat je op jaarbasis zo’n 50 % op de kosten voor warm water zult besparen. Dit varieert tussen de € 100 en € 200 per jaar. Als je de zonnecollector gebruikt om je huis te verwarmen, zul je ongeveer 15 % tot 25 % besparen. Dat deze besparing lager is, heeft ermee te maken dat de zonnecollector op dagen met minder zon ook minder warmteopbrengst heeft.

Juist op dagen dat de zon minder schijnt, zul je de verwarming extra nodig hebben. Dat vermindert de besparing aanzienlijk.

Prijs per type zonnecollector

Voor een vlakke plaat zonnecollector betaal je gemiddeld € 550 exclusief plaatsing. Je hebt dan een collector van 2,5 m². Voor een vacuümbuis zonnecollector van dezelfde maat betaal je € 750 exclusief plaatsing. Daarbij is een zonnecollector natuurlijk maar één deel van het zonnesysteem. Je zult onder andere ook een zonneboiler moeten aanschaffen en laten installeren. Daarbij heb, om voldoende water in jouw huis te verwarmen, soms één collector en soms twee of drie collectoren nodig. Dit is afhankelijk van het formaat van je huis en de samenstelling van jouw huishouden. Een vakman kan je helpen bij het maken van een goede inschatting.

Meer weten? Vraag advies en ontvang tot 5 offertes op maat

Zonnecollector: werking

Vaak worden zonnecollectoren verward met zonnepanelen en gezien het uiterlijk is dat ook niet zo gek. Daarbij vangen zowel collectoren als panelen zon op. Een korte vergelijking en wat meer uitleg over de werking van een zonneboiler.

Zonnepanelen zetten het licht van de zon vervolgens om in energie. Zonnecollectoren zetten het licht om in warmte. Die warmte wordt vervolgens afgegeven aan een vloeistof. De vloeistof geeft de warmte vervolgens weer door aan het water in het voorraadvat. Om zo min mogelijk warmte te verliezen, kun je het voorraadvat het beste zo dicht mogelijk bij de collector zetten. Op zolder is daarom een goede plaats. Het opgewarmde water uit het voorraadvat kan vervolgens gebruikt worden voor allerlei toepassingen. Denk aan het verwarmen van het huis en douchen.

Het principe is bij zowel vlakke plaat zonnecollectoren als bij vacuümbuis zonnecollectoren ongeveer hetzelfde. De uitvoering verschilt wel.

Een vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een bak van ongeveer 10 centimeter dik. Daarin zit een absorberende plaat, die het licht van de zon in zich opneemt. Achter deze plaat lopen leidingen met vloeistof. De bovenkant van de collector is afgesloten met een glazen plaat en de collector is ook nog voorzien van isolatiemateriaal, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Een vacuümbuis collector bestaat uit een aantal glazen vacuümbuizen naast elkaar. Door een speciale coating kan de warmte in de buizen goed worden vastgehouden. In de buizen zit ook een koperen heat pipe, die de warmte opneemt en verzamelt. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de vloeistof die langs de buizen stroomt.

zonnecollector-werking

Zonnecollector: kiezen en installatie

Als je besloten hebt dat je een zonnesysteem wil laten installeren, kom je voor een lastige keuze te staan: welk type zonnecollector past bij mijn situatie? Daarnaast wil je natuurlijk weten wat er allemaal bij de installatie komt kijken.

Welk type zonnecollector kiezen?

Zowel vlakke plaat zonnecollectoren als vacuümbuis zonnecollectoren hebben voor- en nadelen. Bij zonnig weer heeft een vlakke plaat collector een hoger rendement, dan een buis collector. Daar tegenover staat de plaat collector in de winter meer warmte verliest.

In de zomer zal een vacuümbuis collector minder opleveren, maar in de winter juist weer meer. Aangezien België een gematigd klimaat heeft, ben je hier meestal beter af met vacuümbuis zonnecollectoren. Er zijn nou eenmaal meer dagen dat de zon minder fel schijnt. Met dit soort collectoren ben je verzekerd van collectoren die het hele jaar constant presteren. In warme, zonnige landen, zoals Spanje of Portugal, zijn vlakke plaat zonnecollectoren meestal de juiste keuze.

Vraag advies en ontvang een offerte op maat

Zonnecollector installatie

Als je een zonnecollector wil laten installeren, is het verstandig om hier een gespecialiseerde vakman voor in te huren. Het is belangrijk dat de collector precies juist geïnstalleerd wordt. Alleen dan zul je het hoogste rendement uit het systeem halen.

zonnecollector-installatie

Aandachtspunten

Er zijn een aantal dingen waar je extra op moet letten bij de installatie van zonnecollectoren. Zo is het belangrijk dat de hellingshoek van de zonnecollector precies goed is.

In België kun je uitgaan van een plaatsing richting het zuiden. Houdt hierbij een hellingshoek van 36 graden aan. Let ook op eventuele schaduw van bijvoorbeeld bomen. Dit kan de opbrengst aanzienlijk verminderen. Daarnaast is het niet alleen belangrijk waar de zonnecollector geplaatst wordt, ook de afstand tussen de collector en het voorraadvat speelt een grote rol. Zorg ervoor dat deze afstand zo klein mogelijk is, om zo het minste warmteverlies te hebben.

Let ook op het aantal collectoren en de maat van het voorraadvat. Gemiddeld genomen is 1 tot 1,5 m² collector per persoon voldoende. Voor een gezin van vier personen heb je dus ongeveer 4 tot 6 m² aan oppervlakte nodig. Reken voor het voorraadvat zo’n 50 tot 60 liter per vierkante meter collector. Een vakman kan je hier ook goed in adviseren.

Prijs

Wat de prijs van een zonneboiler en een zonnecollector betreft, moet je naast de aankoopkosten ook rekening houden met de rest van het systeem en de installatie.

Vooral in de installatiekosten kunnen flinke verschillen zitten. Als je kiest voor een bedrijf uit de buurt, ben je vaak minder kwijt aan voorrijkosten.

Daarnaast is het verstandig om je goed in informeren over verschillende premies die er beschikbaar zijn voor de installatie van een zonnesyteem. Sommige gemeenten hebben bepaalde premies of goedkope leningen voor de installatie van een zonneboiler en de bijbehorende collectoren.

Daarnaast is er in Vlaanderen de Fluvius premie voor zonneboilers, waarmee je tot wel 40 % van het factuurbedrag terug kunt krijgen. En als je meerdere energiebesparende ingrepen doet, kun je in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus. Deze premies kunnen je flink wat geld besparen én zorgen ervoor dat je de prijs van het zonnesysteem nog eerder terugverdiend hebt. Dat is mooi meegenomen.

zonnecollector-prijs

Zonnecollectoren laten installeren? Vergelijk prijzen

Als je zonnecollectoren en een zonneboiler wil laten installeren, is het sowieso verstandig om prijzen bij verschillende aanbieders te vergelijken. Zo betaal je nooit teveel en profiteer je optimaal van de besparing die het zonnesysteem je op kan leveren.