Zonneboiler werking: hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler lijkt enorm moeilijk en technisch maar we leggen het hier op een hapklare manier voor je uit. In dit artikel vindt je niet alleen informatie over de zonneboiler werking maar ook over de prijzen en premies.

Weet je al dat je een zonneboiler wilt installeren? Vraag dan offertes via het offerteformulier.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler werkt op straling van de zon. Een standaard zonneboiler bestaat uit een installatie van zonnecollectoren. Die collectoren warmen het water op. Zonnecollectoren noemen we ook wel thermische zonnepanelen.

Via dit systeem warmt je water rechtstreeks op. Meestal zet je de zonneboiler in voor sanitaire voorzieningen maar je kan het ook gebruiken als verwarming.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Werking zonneboiler

De werking van de zonneboiler is lang niet zo ingewikkeld als je zou denken. Een zonneboiler werkt volgens 3 stappen:

1. Zonnecollectoren vangen zonnewarmte op

Eerst worden de zonnecollectoren – ook wel thermische zonnepanelen genoemd – op je dak geplaatst. Deze collectoren gebruiken zonne-energie om een speciale vloeistof (glucol) op te warmen. Bij een zonneboiler heb je twee soorten zonnecollectoren:

Vacuümbuis zonnecollector

Vacuümbuis collectoren bestaan uit een reeks glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Het buizensysteem bevat telkens een buitenste transparante buis van glas en een binnenste donkere glazen buis, ook wel ‘heatpipe’ genoemd.

Tussen de twee glazen buizen is er een vacuüm waardoor er geen warmte transport is. De heatpipe is gecoat met een spectraalselectieve laag (warmte-absorberende laag). Deze zwarte laag absorbeert het zonlicht en warmt de vloeistof binnenin op.

Deze collectorvloeistof – glucol – heeft een laag kookpunt waardoor deze onmiddellijk verdampt. De glucol stroomt door de warmtebuizen en wordt in de collector gepompt.

Bij een zonneboiler met een vacuümbuiscollector vloeit het water van je opvangvat en leiding niet doorheen de zonnecollector maar loopt er een circuit van de zonnecollector naar binnen toe. Zo blijft je water altijd binnenshuis.

soorten zonneboilers
Links zie je een vlakke plaatcollector en rechts een vacuümbuizencollector.

Vlakkeplaat collectoren

Vlakkeplaat collectoren werken aan de hand van een grote donkere plaat achter glas, die de warmte van de zon absorbeert. Tussen deze plaat en de glasplaat van de zonneboiler liggen koperen leidingen.

Koper is namelijk een uitstekende warmtegeleider zodat de vloeistof snel en efficiënt kan opwarmen. Deze warmte wordt dan weer overgedragen op het water.

Welke zonnecollector kiezen?

Over het algemeen zal een zonneboiler met een vacuümbuiscollector het hoogste rendement hebben, maar dat is niet altijd nodig. Aan dit type collector hangt wel een behoorlijk prijskaartje vast. Afhankelijk van je noden kan een vlakkeplaat collector een stuk voordeliger zijn.

Ga hiervoor ten rade bij erkende zonneboiler installateurs. Zij voorzien op maat gemaakt advies.

Vergelijk zonneboiler installateurs

Waar collectoren best plaatsen?

De ideale plaats voor een collector is daar waar je het hoogste rendement hebt. Meestal spreken we dan over een zuid gerichte oriëntatie waarbij er geen schaduwval is.

De collector moet in een hoek tussen 20 en 60 graden liggen. De ideale hoek is 36 graden. Het rendement van een zonneboiler kan je ook verbeteren door de afstand tussen de collector zelf en het opslagvat zo klein mogelijk te houden. Op die manier kan je energieverlies beperken.

oriëntatie zonnecollector
Bij een compacte zonneboiler is het voorraadvat geïntegreerd in de zonnecollector.

2. Bewaren van zonnewarmte in voorraadvat

Hoe krijgen we het water nu warm? Hoe werkt een zonneboiler? De verwarmde vloeistof die door de zonnecollector liep en door de zonnewarmte op temperatuur gebracht werd, wordt in een spiraalvorm doorheen het buffervat met het te verwarmen water gestuurd.

Doordat de glucol door het voorraadvat stroomt, wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water in het vat. Het voorraadvat is dus de opslag en ‘verwarmingsketel’ van het (sanitaire) water.

Naverwarmingssysteem

Soms kan je zonneboiler de capaciteit niet leveren. Zeker in de herfst en winter is er vaak onvoldoende zonlicht om voldoende rendement te halen.

In dat geval moet een verwarmingstoestel zoals een cv-ketel bijspringen. De cv-ketel warmt het sanitair water bij, zodat het verwarmde water toch de gewenste temperatuur bereikt.

Een naverwarmingssysteem bij een zonneboiler is dus geen extra kost, want dit kan perfect met de bestaande cv-ketel. De bijkomende energiekosten om het water op te warmen moet je er wel bijnemen.

3. Gebruik van het verwarmde water

De laatste stap bij een zonneboiler is het gebruik van het opgewarmde water in het voorraadvat. Je kan het warm water van een zonneboiler gebruiken voor twee toepassingen:

Sanitair warm water

In het geval van sanitair warm water brengen de spiraalvormige leidingen het opgewarmde water op temperatuur in het voorraadvat. Je kunt het warm water gebruiken om te douchen, koken, …

Verwarming

Je kan de zonneboiler als verwarming ook gebruiken, al dan niet als vervanging van de oude centrale verwarming (zonneboilercombi) of als aanvulling ervan.

hoe werkt een zonneboiler?

Meer weten? Vraag gerust extra advies en ontvang gratis offertes

Er zijn heel wat factoren die bepalen of een zonneboiler geschikt is voor jouw woning. Weet je niet goed welke bij jou zou passen? Neem dan contact op met een erkend vakman en zij helpen je zoeken naar de beste optie.

Ontvang advies over zonneboilers

Zonneboiler prijs

De prijs van je zonneboiler zal afhankelijk zijn van het rendement dat je er uit zou willen halen. Hoe meer zonnecollectoren je laat plaatsen, hoe hoger je rendement zal zijn.

Een zonneboiler voor een gemiddeld gezin (4 personen) met 2 zonnecollectoren en een voorraadvat van 100 liter kost zo’n 3.000 à 4.000 euro. Hieronder kan je een tabel vinden met de richtprijzen voor verschillende combinaties. 

Soort zonneboiler Gemiddelde prijs
100 liter, 1 collector 2.000 à 2.700 euro
100 liter, 2 collectoren 3.000 euro
200 liter, 2 collectoren 3.400 à 3.900 euro
300 liter, 3 collectoren 5.000 euro

Premie zonneboiler

In het kader van hernieuwbare energie maak je kans op een aantal soorten premies voor een zonneboiler. Er bestaat de mogelijkheid dat je van je netbeheerder een premie kan ontvangen, ook de totaalrenovatiepremie en de Vlaamse verbeteringsverbeteringspremie behoren tot de mogelijkheden.

Vraag professioneel advies voor het installeren van een zonneboiler

Welke soort zonneboiler voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom is het verstandig dat je verschillende zonneboiler installateurs raadpleegt. Zij zorgen ervoor dat je de beste zonneboiler voor jouw situatie.

Via onderstaand formulier ontvang je tot wel vijf gratis, vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.