Zonneboiler werking: hoe werkt een zonneboiler?

Ben je helemaal klaar met de Cv-ketel doordat deze ketel op basis van aardgas werkt? Of zoek je simpelweg een verwarmingsinstrument dat op een duurzame manier te werk gaat? Dan ben je hier op het goede adres! In dit artikel bespreken we met jou de zonneboiler werking: een verwarmingsinstrument dat de warmte van zonlicht gebruikt om water op te warmen.

Wil je graag direct advies en prijzen van één of meerdere experts? Stel je vragen en ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.

Wat is een zonneboiler?

Zoals hierboven al kort is genoemd, maakt een zonneboiler gebruik van de warmte van zonlicht om op deze manier water op te warmen. De meest gebruikelijke zonneboiler bestaat uit drie delen: een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer.

De zonnecollector wordt in de tuin geplaatst of op het dak. De zonnecollector wordt altijd zo veel mogelijk in de richting van de zon geplaatst, zodat deze collector het maximum aan zonlicht kan ontvangen. In de zonnecollector zit een speciale vloeistof. Deze vloeistof kan tot 90 graden worden verwarmd. Deze verwarmde vloeistof wordt vervolgens via een buis naar het voorraadvat gestuurd. In dit voorraadvat zit water.

Doordat de verhitte vloeistof naar het voorraadvat met water wordt gestuurd, wordt het water verwarmd. Nadat de vloeistof weer is afgekoeld, gaat de vloeistof via het buizensysteem weer terug naar de zonnecollector en begint het proces opnieuw. Het voorraadvat werkt als boiler. Hier wordt het warme water in opgeslagen en warm gehouden.

In de winter kan het voorkomen dat de zon te weinig schijnt of te weinig warmte afgeeft, waardoor de zonneboiler niet genoeg warm water afgeeft. Om ervoor te zorgen dat het water toch warm wordt gemaakt, wordt er gebruik gemaakt van de naverwarmer. Dit is vaak een Cv-ketel.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Soorten zonneboiler

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Zo heb je de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler, de Cv-zonneboiler en de zonneboilercombi.

  • De standaard zonneboiler De standaard zonneboiler is de zonneboiler die bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De gemiddelde zonneboiler heeft een voorraadvat waar tussen de 80-200 liter in past.
  • De compacte zonneboiler Bij een compacte zonneboiler zit het voorraadvat verwerkt achter de zonnecollectoren. Hierdoor heb je dus geen apart voorraadvat. De gemiddelde zonneboiler heeft een voorraadvat waar tussen de 70-170 liter in past.
  • De Cv-zonneboiler De Cv-zonneboiler is de zonneboiler die wordt aangesloten aan de Cv-ketel. De Cv-zonneboiler zal worden gebruikt als voorverwarmer, waarbij het warme water dus eerst nog langs de Cv-ketel wordt gestuurd voordat het wordt afgegeven. In de gemiddelde Cv-zonneboiler kan tussen de 100-300 liter.
  • De zonneboilercombi De bovenste drie genoemde zonneboilers kunnen alleen warm tapwater afgeven. Bij de zonneboilercombi kan de zonneboiler niet alleen warm tapwater afgegeven maar ook warm water voor andere verwarmingsinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan een vloerverwarming. In een zonneboilercombi kan ongeveer 250 liter.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Zonneboiler werking: is mijn dak geschikt?

Wanneer je een zonneboiler wil nemen voor jouw huishouden, dan is het natuurlijk wel belangrijk is dat dit nodig is. De meeste zonnecollectoren van de zonneboiler worden geplaatst op het dak. Hierdoor is het belangrijk dat de zonnecollectoren op jouw dak genoeg zonlicht opvangen. Het liefste niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Wanneer zonlicht tot je dak wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld andere huizen of bomen, dan is het wellicht niet rendabel genoeg om een zonneboiler te nemen. Een zonneboiler kan zowel op een schuin als plat dak geplaatst worden. Het is belangrijk om goed te kijken naar de richting en de hellingshoek. De beste richting voor de zonnecollectoren is wanneer de zonnecollectoren richting het zuiden staan. De beste hellingshoek is ongeveer 36 graden. Dit komt omdat bij 36 graden de zonnecollectoren loodrecht op de zon staan. Wanneer je zonnecollectoren plaatst, dan is het belangrijk dat er altijd een hellingshoek van 20-60 graden wordt gehanteerd.

Zonneboiler werking per systeem

Er zijn verschillende toepassingen in de praktijk waarvoor de zonneboiler gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een zonneboiler voor sanitair water, of bijvoorbeeld een zonneboiler voor het zwembadwater.

Zonneboiler sanitair water

De zonneboiler wordt het meeste gebruikt voor de sanitaire voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan warm water om te douchen of bijvoorbeeld om te af te wassen. We hebben natuurlijk dagelijks warm water nodig, dus het rendement van de zonneboiler is bij deze toepassing optimaal.

Zonneboilercombi

Zoals hierboven al is genoemd, bestaat er ook een zonneboilercombi. Deze zonneboiler kan niet alleen tapwater verwarmen, maar ook het huis verwarmen. Een zonneboilercombi bestaat wederom uit zonnecollectoren en een voorraadvat, maar ook uit een pomp en Cv-brander. De zonneboilercombi werkt precies hetzelfde als andere zonneboilers. De warmte van het zonlicht wordt opgevangen door de zonnecollectoren en via warmtewisselaars in het voorraadvat gebracht. Vervolgens geeft dit voorraadvat niet alleen warmte af aan het sanitaire water, maar ook aan het Cv-water. In de zonneboilercombi zit ook een Cv-brander. Deze brander springt bij indien de zonnecollectoren te weinig warmte opvangen, waardoor het water niet genoeg wordt verwarmd. Met de Cv-brander ben je ervan verzekerd dat je altijd genoeg warm water ter beschikking hebt.

Zonneboiler combineren met warmtepomp

Je kan er ook voor kiezen om een zonneboiler én een warmtepomp in huis te nemen. Beide kunnen op een duurzame manier warm water opwekken. De zonneboiler is afhankelijk van zonlicht. De warmtepomp daarentegen, haalt de warme niet uit zonlicht, maar uit de lucht. Hierdoor kan de warmtepomp goed bijspringen indien de zonneboiler te weinig warm water creëert. Bovendien ben je door de zonneboiler te combineren met de warmtepomp extra duurzaam bezig.

Werking zonneboiler zwembad

Je kan een zonneboiler ook goed gebruiken om zwembadwater te verwarmen. Het zwembad kan bij deze toepassing worden gebruikt als een soort voorraadvat. De warme vanuit de zonneboiler wordt afgegeven aan dit zwembadwater. Meer weten? Check gerust onze speciale pagina over zonneboiler zwembad.

Zonneboiler: prijs en premies

De prijs van de zonneboiler is natuurlijk erg afhankelijk van welke soort zonneboiler jij neemt en door welke aannemer jij de zonneboiler laat plaatsen.

Zonneboiler prijs

De gemiddelde prijs van een zonneboiler zal tussen de €2500-€5500 liggen. In deze prijs zitten de installatiekosten inbegrepen. Deze installatiekosten zullen gemiddeld tussen de € 500-€ 1200 liggen. Je kan er ook voor kiezen om de zonneboiler zelf te installeren. Let er wel op dat je hiervoor de juiste kennis moet hebben. Ook is het goed om te weten dat indien je de zonneboiler zelf plaatst, je niet meer in aanmerking kan komen voor een premie, dit wordt in de volgende alinea behandeld.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Zonneboiler premies

Het is mogelijk om voor de aanschaf van een zonneboiler een premie te ontvangen. Dit wordt geregeld door Fluvius premies. Op fluvius.be kun je alle voorwaarden lezen waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een premie. Let erop dat een belangrijke voorwaarde is, dat je de zonneboiler door een professionele en erkende installateur moet heb laten plaatsen. Ook is het belangrijk dat je alle facturen goed bewaard. Je kan 1 keer in de 15 jaar een premie aanvraag indienen.

zonneboiler-werking

Een optimale zonneboiler werking? Vergelijk prijzen installateurs

Heb je eenmaal besloten welke zonneboiler je wil hebben en heb je besloten dat je deze zonneboiler door een erkende installateur wil laten plaatsen? Dan is het verstandig om bij verschillende installateurs offertes aan te vragen. Hierdoor kan jij de prijzen van de verschillende installateurs afwegen ten opzichte van de kwaliteit. Hierdoor kan jij ervoor zorgen dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt!