Hoe rendement zonneboiler berekenen en optimaliseren?

Het berekenen van je rendement zonneboiler is vrij eenvoudig, hier leer je hoe je dat zelf kan doen. Welke factoren beïnvloeden het rendement? En wat kan jij doen om een zo hoog mogelijk rendement te hebben. Wil je een zonneboiler installeren? Vraag dan offertes via het offerteformulier.

Rendement van zonneboiler berekenen

Met zonneboilers kan je jaarlijks heel wat besparen. Die besparingen worden grotendeels bepaald door het rendement of de opbrengst van je zonneboiler. Het rendement berekenen doe je aan de hand van volgende formule:

Formule rendement zonneboiler:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

De gemiddelde opbrengst per jaar van een zonneboiler bedraagt zo’n 500kWh per m² zonnecollectoren. Dit komt aardig in de buurt bij de jaarlijkse warmwaterbehoefte per persoon: 750 kWh.

Voorbeeld in een formule gieten: Voor een gezin van 4 personen reken je een jaarlijks verbruik van ongeveer 3.000 kWh voor de opwarming van water. Om dit gezin te voorzien van hun warmwaterbehoefte, neem je een zonneboiler met 4 m² aan zonnecollectoren en een opslagcapaciteit van 300 liter. De jaarlijkse opbrengst van deze boiler bedraagt zo’n 2.000 kWh.

Voorbeeld:

Energiebesparing: (2.000 kWH / 3.000 kWh) x 100 = 66 %

Je hebt dan een jaarlijkse energiebesparing van ongeveer 66 %.

Dit is echter een hypothetische schatting, er zijn tal van factoren die invloed hebben het rendement van je zonneboiler. Wil je weten wat jouw effectieve rendement zal bedragen? Neem dan contact op met een erkend zonneboiler installateur.

Vergelijk tot 5 gratis offertes

Dit heeft invloed op het rendement van een zonneboiler

Je weet nu hoe je eenvoudig een schatting van je rendement kan berekenen. Maar er zijn nog heel wat factoren die het rendement van je zonneboiler kunnen beïnvloeden. Je zal moeten rekening houden met volgende factoren.

rendement zonneboiler

1. Hellingsgraad zonnecollector

De zonnecollectoren moeten zo veel mogelijk zonlicht en zonne energie opvangen. Daarom is het van belang dat je zonnecollectoren in een goede hoek staan. De ideale hoek bedraagt 36 graden maar alle hoekgrootten tussen 20 en 60 graden zullen voldoende hoog rendement opleveren.

Je kan je hoek in veel gevallen kiezen en je bent niet volledig afhankelijk van de hellingsgraad van je dak. Op platte daken worden er onderstellen geplaatst die je collectoren in een goede hoek plaatsen. Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan vast. Is mijn woning geschikt voor zonnecollectoren?

Voordat je natuurlijk verder onderzoek doet naar een zonneboiler moet je weten of jouw woning wel geschikt is voor zonnecollectoren. Niet elke woning is hiervoor geschikt. Maar aarzel dus niet om professioneel advies te vragen bij een erkend installateur, zij helpen je graag verder. 

Vind de juiste vakman in jouw regio

2. Oriëntatie zonnecollectoren

Als we spreken over voldoende zonlicht, dan moeten we ook spreken over de oriëntatie van je zonnecollectoren. Je moet met zo’n zonneboiler zo veel mogelijk zonne energie kunnen opnemen.

De zon komt op in het Oosten en gaat weer onder in het Westen. Wanneer je zonnepanelen naar het Zuiden gericht zijn, zal je een hoger rendement hebben dan wanneer ze naar het Oosten, Westen of zelfs Noorden gericht zijn. Je kan hierdoor tot wel 20 % van het rendement verliezen.

Uiteraard moet je ook rekening houden met eventuele schaduwval van bomen of andere gebouwen.

oriëntatie zonneboiler

3. Isolatie van de woning

Veel woningen zijn nog onvoldoende geïsoleerd, waardoor er veel warmte verloren gaat. Alvorens je zonnecollectoren installeert, is het aangeraden om je woning voldoende te isoleren. Zeker als je je woning ook wilt verwarmen met de zonneboiler. Onvoldoende geïsoleerde woningen doen het rendement van de zonneboiler teniet.

4. Type of soort zonnecollectoren

Er bestaan verschillende soorten zonnecollectoren voor je zonneboiler. Het rendement kan hierbij wel eens verschillen. De goedkopere optie zijn vlakke plaatcollectoren. Wil je een hoger rendement dan kan je kiezen voor vacuümbuiscollectoren. Deze collectoren zijn iets duurder maar het rendement ligt wel hoger.

rendement vlakkeplaat zonneboiler vs vacuümbuis zonneboiler

5. Afstand van de zonnecollectoren ten opzichte van het voorraadvat

Hoe kleiner de afstand tussen jouw zonnecollectoren en het voorraadvat, hoe groter het rendement. Naarmate de afstand groter wordt, vergroot ook de kans op afkoeling.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Per persoon reken je ongeveer 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren. Per vierkante meter zonnecollectoren heb je een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter nodig.

6. Manier van gebruik zonneboiler

Je kan je zonneboiler voor meerdere toepassingen gebruiken. Hoe meer toepassingen je voor de zonneboiler inschakelt, hoe groter je rendement. Je kan de zonneboiler enkel gebruiken voor kranen en de douche, maar je zou het ook kunnen combineren met (vloer)verwarming.

Wanneer je meerdere toepassing hebt, spreken we van een zonneboilercombi.

7. De seizoenen

In de winter zal je ongeveer 50 % van je rendement verliezen door een tekort aan zonlicht. In andere seizoenen draaien je zonnecollectoren op volle toeren. Als je zonneboiler het niet trekt, springt je gewone verwarmingsinstallatie bij om jouw comfort te garanderen. Dit kan een gasketel zijn, maar ook bijvoorbeeld een elektrische boiler.

Is het voordelig om een zonneboiler te installeren? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Een zonneboiler is het investeren waard. De terugverdientijd ligt op zo’n 8 à 20 jaar, wat ver onder de gemiddelde levensduur van 30 jaar is. Het geld dat je er in steekt, haal je er dus sowieso weer uit, zeker met de stijgende energieprijzen.

Dus niet alleen de jaarlijkse energiebesparing op de totale energiefactuur speelt een rol, ook op lange termijn doe je er goed aan.

Ontvang advies

Deze zonneboiler heeft het hoogste rendement

Welke kenmerken maken een zonneboiler beter? We vergelijken hier enkel de zonneboilers. Elektrische boilers en gasketels laten we terzijde. 

Volgende factoren spelen een belangrijke rol in optimaliseren van je rendement:

  • Kwalitatieve warmteoverdracht van zonnecollector naar collectorvloeistof naar sanitair water
  • Extra isolatie (voorraadvat en leidingen)
  • Vacuümbuis zonnecollectors
hoe werkt een zonneboiler?

Is een zonneboiler een goede investering?

Wie een zonneboiler gebruikt, doet een uitstekende investering. De energiefactuur voor het verwarmen van water kan tot wel meer dan 60 % lager liggen. Dit is een enorme jaarlijkse besparing in kwh elektriciteit op de gemiddelde elektriciteitsprijs. Hierdoor heb je een gemiddelde terugverdientijd van 8 à 20 jaar, voor de resterende levensduur van 25 à 30 jaar heb je een mooie bonus.

In een zonneboiler investeren? Vraag advies en vind de juiste vakmannen

Heb je zonnecollectoren nodig, die enkel water verwarmen? Voor meer informatie kan je altijd terecht bij een professional. Welke professional moet je inschakelen? Kies voor een correcte plaatsing voor een langere levensduur.

Vergelijk offertes en kies voor de meest voordelige optie. Aan de hand van onderstaand formulier kan je tot wel 5 gratis offertes aanvragen, deze zijn bovendien volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.