Zonneboiler verwarming: hoe werkt de zonneboilercombi?

Met een zonneboiler verwarming of zonneboilercombi kan je je woning, sanitair water of zwembad verwarmen. Verwarming via een zonneboiler is enkel mogelijk met de hulp van cv-ketels of warmtepompen. Lees er meer over in dit artikel. Als je al weet dat je een zonneboiler cv wilt installeren, kan je offertes aanvragen via het offerteformulier.

Hoe werkt een zonneboiler als verwarming?

Zonder de hulp van cv-ketels of warmtepompen is een vlotte werking van de zonneboiler onmogelijk. De meeste energie wordt in de zomer opgewekt. De gratis zonne energie kan worden gebruikt om bijna al het sanitair water te verwarmen.

In andere seizoenen heeft een zonneboiler vaak naverwarming nodig. Om de watertemperatuur hoog genoeg te houden. De gemiddelde jaarlijkse energiebesparing bedraagt ​​50% tot 65%. In koudere seizoenen zijn de prestaties van zonneboilers veel slechter dan in de zomer.

zonneboiler verwarming

1. Warmte wordt opgevangen door zonnecollectoren

De warmte van de zonne energie wordt opgevangen door zonnecollectoren. Vervolgens wordt de warmte overgedragen aan de vloeistof.

2. Vloeistof naar voorraadvat

De warmte wordt opgeslagen in vloeistof (meestal glycol). De verwarmde vloeistof leidt naar het voorraadvat. Zodra de warmte in de opslagtank vrijkomt, wordt de vloeistof weer naar de collector gepompt. Om de warmte weer op te vangen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat zonnewarmte wordt vastgehouden.

3. Naverwarming

In andere seizoenen hebben zonneboilers vaak naverwarming nodig. Om de watertemperatuur hoog genoeg te houden. Indien toch voorverwarmd water gebruikt moet worden, dient het water te worden opgewarmd tot de gewenste tapwatertemperatuur. Bijvoorbeeld door een daarvoor geschikte cv-ketel of combiketel. Ook op dagen met minder zonneschijn kan naverwarmen van een zonneboiler cv via een combiketel voor voldoende warm water zorgen.

4. Regelingssysteem voor temperatuur

Met het regelingssysteem kan je instelleren tot hoeveel graden je het cv-water wil opwarmen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Rendement zonneboilercombi

In vergelijking met andere zonneboilers, maakt de hoge kostprijs de terugverdientijd van de zonneboilercombinatie veel langer. De zonneboilercombi wordt eerder gezien als een investering in een beter milieu.

Je kan jaarlijks dankzij een centrale verwarming op zonne-energie besparen. Een besparing van meer dan 100 kubieke meter gas en 75%. Voor de verwarming van water. Met een zonneboiler kan je gemiddeld 150 à 175 euro per jaar besparen.

zonneboilercombi prijs

Zonneboilercombi: voor- en nadelen

Net als andere soorten zonneboilers hebben zonneboilercombi’s ook voor- en nadelen:

Voordelen

+ lagere maandelijkse energierekening. In vergelijking met gewone zonneboilers kan het meer dan 5% energie besparen.

+ zeer geschikt voor grote gezinnen. Door deze combi kan op meerdere plekken in huis tegelijkertijd warm water worden afgenomen.

+ gebruikt groene energie omdat de warmte afkomstig is van zonlicht. de zonneboilercombi is een zeer milieuvriendelijke verwarmingsmethode.

Nadelen

– In vergelijking met de kostprijs van andere zonneboilers is de zonneboilercombinatie relatief duur.

– De combiketel op zonne-energie heeft een groot volume en wordt op het dak geplaatst. Er moet dus voldoende vrije ruimte zijn.

Hoe gebruik je een zonneboiler als verwarming?

Er zijn verschillende opties om een zonneboiler in te zetten als verwarmingssysteem. Bekijk onderstaande opties:

Optie 1: Zonneboiler koppelen aan centrale verwarming

Er zijn twee manieren om een ​​zonneboiler aan te sluiten op een cv-ketel. Zo kan je je zonneboiler cv gebruiken om je huis te verwarmen.

Ingebouwde CV-brander

De zonneboiler met ingebouwde CV-brander wordt ook wel gecombineerde zonneboiler genoemd. Deze zonneboiler installatie is iets lastiger. Doordat een aparte cv-ketel niet meer nodig is, scheelt het veel ruimte en geld. Bij de gecombineerde zonneboiler kun je elke bijverwarmingsmethode kiezen. Gas, olie of elektriciteit.

Externe CV-ketel

De tweede mogelijkheid is om het water van de cv-ketel voor te verwarmen door middel van een zonneboiler met een wateropslagtank. Zo verbruikt je cv-brander minder energie. De duurzame energie van de standaard zonneboiler is gratis en milieuvriendelijk. Daarnaast gebruikt je cv- ketel geen fossiele brandstof zoals olie, aardgas of elektriciteit.

Bij het aansluiten van een standaard zonneboiler op een cv-ketel is het enige waar je op moet letten of de cv-ketel de instroom/aanvoer van warm water kan weerstaan. Je kunt je loodgieter of cv-installateur raadplegen. De zonneboiler plaatsen om te verwarmen is goedkoop. Het vereist geen demontagewerk.

Optie 2: zonneboiler gebruiken als vloerverwarming

Bijna iedere keer dat je gaat verbouwen of verbouwen, zal een erkend zonneboiler installateur je vragen of je deze projecten wilt gebruiken om vloerverwarming in je huis te plaatsen.

Dit is niet puur voor de winst, maar vanwege het hoge rendement van vloerverwarming en een aangenaam en huiselijk warm gevoel. Vloerverwarming installeren kan simpelweg niet zonder de bestaande vloer open te maken.

Daarom is renovatie de gelegenheid om over te stappen naar vloerverwarming. Een ​​zonneboiler plaatsen is perfect om je huis te verwarmen. Omdat de vloerverwarming levert op een lagere temperatuur.

Laat je adviseren door een expert

Optie 3: lage temperatuur radiatoren

Een standaard verwarming gebruikt water met hoge temperaturen tot 75°C.  Het verwarmen van water vergt veel energie, en hoe warmer het water, hoe meer energie het verbruikt. Dit is logischerwijs geen voordeel voor het maximaliseren van het rendement van een zonneboiler.

Gelukkig zijn er alternatieven in de vorm van lage temperatuur radiatoren op de markt. Ze werken op dezelfde manier als klassieke radiatoren, maar met een lagere inlaattemperatuur. De toevoer kan plaatsvinden aan 35 tot 55°C.

zonneboiler centrale verwarming

Is een zonneboiler als verwarming een goed idee?

Zonneboilers zijn vooral geschikt voor (grote) huishoudens die veel water verbruiken. Dankzij de zonneboilercombi neem je probleemloos warm water af uit verschillende delen van het huis tegelijk.

Hoewel de zonneboilercombinatie geschikt is voor alle cv-installaties, is dit systeem geschikt voor gebruik in combinatie met lage temperatuur cv-installaties (zoals vloerverwarming). Omdat dit type verwarming bij lage temperaturen werkt, helpen zonneboilercombi’s om het hoogste rendement te behalen.

Bij een hoge temperatuur centrale verwarming installatie zal anders de geïntegreerde brander continu moeten ingrijpen om de watertemperatuur te verhogen. Bovendien is dit zeker niet erg effectief.

Voor traditionele verwarmingen is het verwarmen van de woning met behulp van zonnecollectoren niet echt zinvol. De temperatuur van het cv-water is te hoog (60°c tot 70°c) en er moet vaak worden naverwarmd. Daarom is het rendement erg laag en kun je de installatiekosten nauwelijks terugverdienen.

Andere opties voor zonneboilercombi

Er zijn nog andere opties voor zonneboilercombi’s namelijk:

1. Cv-zonneboiler

Een andere mogelijkheid is om bestaande cv-ketels en zonneboilers (CV-zonneboilers) te combineren. Dit is meestal de meest geschikte optie. De wateropslagtank in het systeem heeft twee onafhankelijke verwarmingsspiralen. Zodat niet alleen het sanitair water, maar ook het cv-water verwarmd kan worden. Het heeft alleen zin in combinatie met vloer- of wandverwarming.

2. Zonneboiler combineren met warmtepomp

Je kunt zonneboilers ook combineren met warmtepompen en zo je huis te verwarmen. Dan heb je een grote buffertank nodig waarop beide systemen kunnen worden aangesloten. Het is geschikt voor extreem lage temperatuur verwarming. Waarbij gebruik wordt gemaakt van wand- of vloerverwarming.

Interesse in zonneboiler als verwarming? Vraag advies en vergelijk offertes

Een zonneboiler cv is een goede optie in combinatie met lage temperatuur centrale verwarming installaties. Zoals vloer- en wandverwarming om het hoogste rendement te halen.

Maar aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies te vragen. Je kan tegelijk offertes zonneboiler aanvragen om prijzen en dienstverlening te kunnen vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis en vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.