Zonneboiler zwembad: prijs, soorten en werking

In dit artikel vertellen we je hoe je je zwembad met een zonneboiler kan verwarmen. We leggen je uit hoe dat werkt, wat de verschillen zijn en welke prijskaartjes er aan de verschillende systemen verbonden zijn. Zo kun je kiezen om je zwembad te verwarmen met buisvormige of vlakke plaat zonnecollectoren, met zonnekoepels of met zonnematten.

Wil je in contact komen met installateurs? Ontvang tot 5 gratis offertes tegelijk via onze offertepagina.

Wat kost een zonneboiler voor een zwembad en wat zijn andere kosten?

Er zijn drie verschillende zonneboilersystemen voor een zwembad met hun eigen bijbehorende prijskaartje. Je kan je zwembad verwarmen met koepels, zonnematten of met zonnecollectoren. Wat zonnecollectoren betreft, wordt er weer een onderscheid gemaakt tussen buisvormige zonnecollectoren en vlakke plaat zonnecollectoren.

Type Richtprijzen
Vlakke plaat zonnecollector € 550
Buisvormige zonnecollector € 750
Zonnekoepels € 100
Zonnematten € 65
Optie Richtprijzen
Zonneboiler 100 l + 1 collector € 2.000 – 2.400
Zonneboiler 100 l + 2 collectoren € 2.800 – 3.200
Zonneboiler 200 l + 2 collectoren € 3.300 – 3.700
Zonneboiler 300 l + 3 collectoren € 4.800 – 5.200

Ontvang tot 5 gratis offertes

Vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector kost per stuk gemiddeld 550 euro. Dat is inclusief BTW, exclusief plaatsing.

Eén vlakke plaat zonnecollector heeft een afmeting van 2,5 vierkante meter. Hiermee verwarm je 25.000 liter water met 5 c. Een gemiddeld zwembad heeft al gauw een gemiddelde inhoud van 75.000 liter, dus dan zal je minstens drie collectoren nodig hebben.

Behalve zonnecollectoren heb je ook een zonneboiler nodig. De gemiddelde kosten voor de bijhorende zonneboiler zijn: zonneboiler van 100 liter met 1 collector 2.000 à 2.400 euro; zonneboiler van 100 liter met 2 collectoren 2.800 à 3.200 euro; zonneboiler van 200 liter met 2 collectoren 3.300 à 3.700 euro; zonneboiler van 300 liter met 3 collectoren 4.800 à 5.200 euro. Deze richtprijzen zijn inclusief btw en plaatsing

Buisvormige zonnecollectoren

Buisvormige zonnecollectoren zijn iets duurder in aanschaf dan de vlakke plaat collectoren, gemiddeld 750 euro per stuk.

Deze hebben eveneens een oppervlakte van 2,5 vierkante meter. Ook voor de buisvormige zonnecollectoren geldt dat één zonnecollector circa 25.000 liter water verwarmt met 5 c. Ook bij deze zonnecollectoren moet je een zonneboiler aan te schaffen.

De prijzen voor een zonneboiler voor buisvormige zonnecollectoren zijn dus dezelfde als die voor vlakke plaat zonnecollectoren. Zonneboiler van 100 liter met 1 collector 2.000 à 2.400,- euro; zonneboiler van 100 liter met 2 collectoren 2.800 à 3.200 euro; zonneboiler van 200 liter met 2 collectoren 3.300 à 3.700 euro; zonneboiler van 300 liter met 3 collectoren 4.800 à 5.200 euro. Deze richtprijzen zijn inclusief btw èn plaatsing.

Zonnekoepels

Een koepel kost gemiddeld 100 euro per stuk. Dat is inclusief btw, exclusief plaatsing. Eén koepel verwarmt gemiddeld 5000 liter water. Een stelregel die je kan hanteren voor het aantal koepels dat je nodig hebt is om minstens drie kwart van de oppervlakte van je zwembadopper aan koepels aan te schaffen. Voor zonnekoepels heb je geen zonneboiler nodig.

Zonnematten

Zonnematten kosten gemiddeld 65 euro per stuk. Dat is inclusief btw, exclusief plaatsing. Zonnematten verwarmen net zo als zonnekoepels gemiddeld 5000 liter water per stuk. Ook voor zonnematten kan je de stelregel aanhouden dat je ten minste drie kwart van het zwembadoppervlak aan matten nodig hebt.

Prijzen op maat? Ontvang en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zonneboiler zwembad: investeren in zwembadverwarming

Er zijn meerdere redenen om te investeren in zwembadverwarming door middel van zonne-energie. De kosten zijn eenmalig, waardoor je op langere tijd geld bespaart. Door het gebruik maken van de zon, draag je ook bij aan een beter milieu Daarnaast ontvang je van de Belgische overheid een verbeteringspremie omdat je investeert in een duurzame energie opwekking.

Voordelen zonneboiler zwembad

De voordelen van een zonneboiler zijn:

  • Je bespaart geld
  • Goed voor het milieu
  • Je ontvangt een premie

Nadelen zwembadverwarming

De nadelen van een zonneboiler zijn:

  • Je bent afhankelijk van zonlicht. In de winter en herfst zal je minder rendement ontvangen van je zwembadverwarming. Het is echter de vraag hoe groot de behoefte is om in die maanden in je zwembad te vertoeven.

zonneboiler-zwembad-prijs

Werking zonneboiler zwembad

De werking van de vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren

De werking van deze twee systemen zijn op enkele technische details na praktisch hetzelfde. Binnen de zonnecollectoren bevinden zich buizen die gevuld zijn met een vloeistof die een maximum temperatuur van 90c kan behalen. Als de vloeistof eenmaal op temperatuur is, pompt de zonneboiler de vloeistof naar zich toe. In de zonneboiler bevindt zich eveneens een buizenstelsel. Via de verwarmde buizen geeft de vloeistof haar warmte af aan het water in de zonneboiler. Het voornaamste verschil is dat buisvormige zonnecollectoren intern van een extra isolatie zijn voorzien.

De werking van zonnekoepels en zonnematten

De werking van deze twee systemen zijn ook praktisch gelijk aan elkaar. In de matten en koepels bevindt zich een buizensysteem die gevuld zijn met het zwembadwater. Het water wordt door de zon verwarmd. Nadat het zwembadwater door de koepels of matten zijn verwarmd, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Het water wordt door middel van een filtersysteem rechtstreeks naar het zwembad getransporteerd. De mat of koepel is met het zwembad verbonden door middel van twee buizen. De ene buis ontvangt water uit het zwembad, de andere buis transporteert warm gemaakt water naar het zwembad. Dit is het meest gebruikte systeem
  2. De tweede mogelijkheid is om het verwarmde water eerst op te vangen in een opslagvat. Hierbij heeft het opslagvat de functie van opslagtank die een zonneboiler ook heeft. Het opslagvat geeft de verkregen warmte vervolgens af aan het zwembadwater

Tips om warmteverlies te beperken

Om je zwembadverwarming te optimaliseren, geven we jou twee handige tips.

  1. Plaats de zonnecollectoren, matten of koepels zo dicht mogelijk bij je zwembad. Hoe kleiner de afstand is dat het water met afleggen alvorens het jouw zwembad bereikt, hoe minder het onderweg zal afkoelen.
  2. Gebruik zwembadafdekking. Als je geen gebruik maakt van je zwembad, dek hem dan af met daarvoor geschikt afdekkingsmateriaal zoals een zwembadzeil. Hiermee verklein je het warmte verlies van je zwembad.

zonneboiler-zwembad

Veel gestelde vragen over een zonneboiler voor het zwembad

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Als je kiest om vlakke plaat of buisvormige zonnecollectoren te gebruiken voor het verwarmen van je zwembad, ga dan uit van 1 zonnecollector voor elke 25.000 literinhoud van je zwembad. Een andere stelregel is om 50 tot 80% van het zwembadoppervlakte aan zonnecollectoren aan te schaffen. Zonnekoepels en zonnematen verwarmen circa 5000 liter water per stuk. Hiervoor geldt de stelregel dat je drie kwart van je zwembadoppervlak aan koepels of matten nodig hebt.

Hoe bepaal ik de grootte van het voorraadvat of de boiler?

Als je kiest voor het verwarmen van je zwembad met zonnecollectoren, dan kies je voor een voorraadvat van minstens driehonderd liter inhoud. Kleinere zonneboilers zijn geschikt voor de verwarming van sanitair water binnenshuis.

Welke zonneboiler kopen?

Welke type zonneboiler je koopt is afhankelijk van je portemonnee en de ruimte in je tuin die je beschikbaar hebt voor de plaatsing van zonnematten/zonnekoepels. Zonnecollectoren zijn duurder omdat je ook een zonneboiler moet aanschaffen. Je hebt wel meer mogelijkheden waar je de zonnecollectoren kan plaatsen. Je zou ze zelfs op je dak kunnen installeren en ook kunnen gebruiken voor het verwarmen van je sanitaire water. Met koepels en matten heb je die mogelijkheid niet. Die kunnen enkel op de grond worden geplaatst waar geen schaduw valt.

Vraag advies en ontvang een offerte op maat

Zonneboiler zwembad installeren: zelf doen of laten doen?

Het installeren van zonnematten en zonnekoepels is niet heel erg moeilijk. Als je het zelf doet bespaar je de installatiekosten. Als je het laat uitvoeren door een vakman, ben je meer geld kwijt. Daar staat tegenover dat je niet zelf opdraait voor eventuele schade die tijdens het plaatsen ontstaat. Voor zonnecollectoren geldt hetzelfde. Ze zijn iets complexer te installeren, maar het is voor een doe-het-zelver geenszins een onmogelijke opgave. Mensen die veel in huis klussen, kunnen eventueel zelf hun zonneboiler systeem plaatsen. Als je van jezelf weet dat klussen niet je sterkste punt is, is het raadzaam om de installatie uit te besteden.