Zonnecollector zwembad: soorten collectoren, prijs & werking

In dit artikel kom je al het noodzakelijke te weten over een zonnecollector voor je zwembad: de verschillende soorten die geproduceerd worden, de daaraan gekoppelde prijstarieven en hun werking. Weet je al hoeveel zonnecollectoren je wil installeren? Vraag offertes via ons offerteformulier.

Prijs voor zonnecollector zwembad

Het totale prijskaartje van zwembad zonnecollectoren is vooral afhankelijk van het aantal. Je volledige zwembad verwarmen door middel van zonne-energie, zal echter nooit voor de volle 100 % lukken. Er zal natuurlijk wel een groot deel van het zwembad verwarmd worden. De benodigde oppervlakte zonnecollectoren, is best gelijk aan ongeveer de helft van de oppervlakte van het zwembad. In het beste geval vertrek je van 80 %.

De prijs per vierkante meter wordt logischerwijs goedkoper naarmate de oppervlakte van de EPDM-mat. Gemiddeld mag je rekenen op prijzen van 60 euro per vierkante meter, exclusief een correcte plaatsing.

Naast de zonnecollectoren zelf, is ook een zonneboiler installeren vereist. In onderstaande overzicht krijg je een oplijsting van alles wat te maken heeft met kosten en mogelijkheden.

zonnecollector zwembad

Welke soorten zonnecollectoren voor zwembad?

Er bestaan verschillende soorten zwembad zonnecollectoren. In onderstaand overzicht leggen we je hier meer over uit.

1. Vlakke plaat zonnecollector

De eerste in het rijtje is de vlakke plaat zonnecollector, die gemiddeld 550 euro kost. Een vlakke plaat zonnecollector meet 2,5 vierkante meter. Dat is goed voor een zwembad verwarming van maar liefst 25.000 liter water. Als je weet dat de gemiddelde inhoud van zwembaden neerkomt op 75.000 liter, dan volstaan 3 zonnecollectoren.

2. Buisvormige zonnecollectoren

Buisvormige zonnecollectoren zijn iets duurder qua prijs dan vlakke plaat collectoren. Ze kosten namelijk 750 euro per stuk. Net zoals vlakke plaat zonnecollectoren heeft het buisvormige type een oppervlakte van 2,5 vierkante meter.

3. Zonnekoepels en zonnematten

Met een zonnekoepel ben je gesteld voor om en bij de 100 euro per stuk. Daarmee kan je tot 5.000 liter water verwarmen. De vuistregel qua aantal koepels is drie kwart van de oppervlakte van het zwembad. Voor zonnekoepels is een zonneboiler niet noodzakelijk.

Solar matten kosten dan weer gemiddeld 65 euro per stuk. Je verwarmt er eveneens 5.000 liter mee en dezelfde vuistregel als voor zonnekoepels geldt.

Type Richtprijs
Vlakke plaat zonnecollector 550 euro
Buisvormige zonnecollector 750 euro
Zonnekoepels en zonnematten 100 en 65 euro

Vergelijk prijzen van zonnecollector zwembad

Voor- en nadelen zonneboiler

Een zonneboiler heeft enkele plus- en minpunten. Wat deze juist zijn, leggen we je hieronder uit.

Voordelen

  • Je spaart er flink wat geld mee uit
  • Ze hebben een positief effect op het milieu
  • Je komt in aanmerking voor premies

Nadelen

  • Je hangt af van de hoeveelheid zonlicht, met een lager rendement in winter en herfst als gevolg
zonneboiler zwembad

Hoe werkt een zonneboiler voor zwembadwater?

We leggen je hieronder uit hoe een zonneboiler voor zwembadwater werkt.

Zo werken vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren

De werking van beide systemen is op enkele details na dezelfde. In de zonnecollectoren zijn buizen aanwezig die gevuld zijn met een vloeistof die tot wel 90 graden kan halen. Eens die vloeistof op constante temperatuur komt, pompt de zonneboiler ze naar zich toe.

Daarnaast is er ook sprake van een buizenstelstel, waarmee de vloeistof warmte afgeeft aan het opgewarmde water van zo’n zonneboiler. Het verschil tussen vlakke plaat en buisvormige zonnecollectoren is dat deze laatste nog van een extra laag isolatie voorzien is.

Werking zonnekoepels en zonnematten

Ook voor zonnekoepels en zonnematten is de werking ongeveer identiek, met een buizensysteem dat gevuld is met zwembadwater en water dat opgewarmd wordt door zonne-energie. Vanaf het moment dat de solar koepels of solar matten een aangename temperatuur bereiken, zijn er 2 opties:

  • Rechtstreekse transportatie naar het zwembad door een filtersysteem: de mat of koepel staat via 2 buizen in verbinding met het zwembad. De ene buis neemt water uit het zwembad op, de andere voert warm water naar het zwembad.
  • Verwarmd water eerst opvangen in een opslagvat: functioneert als opslagtank die de warmte nadien afgeeft aan het zwembadwater.

Ontvang advies over zonnecollectoren

Tips om potentieel warmteverlies te beperken

De volgende tips zijn heel handig met het oog op de optimale beperking van warmteverlies.

Tip 1: zonnecollectoren dicht bij zwembad plaatsen

Wil je warmteverlies tot een minimum reduceren? Installeer de collectoren, matten of koepels dan zo dicht mogelijk tegen het zwembad.

Tip 2: zwembadafdekking voorzien

Een tweede en laatste tip ter bevordering van de warmte is om gebruik te maken van goede zwembadafdekking in de vorm van bijvoorbeeld een zwembadzeil.

zonnecollectoren zwembad

Dit zijn alternatieven voor zwembad met zonnecollector

Als je niet zo’n fan bent van zonnecollectoren, zijn er nog een aantal andere mogelijkheden.

1. Zwembadkachel

Je zwembad verwarmen kan handmatig gebeuren aan de hand van een zwembadkachel, die zowel op gas als hout werkt. Het water circuleert aan een hoog rendement, maar de bediening en werking zijn wel vrij arbeidsintensief. Dit is omdat je zelf moet instaan voor de aanvoer van hout. Deze soort zwembad verwarming komt vooral voor bij kleine zwembaden en dus niet bij grote zwembaden.

2. Warmtewisselaar

Ook een warmtewisselaar is een alternatieve manier om je zwembad te verwarmen. Je kan hierbij opteren voor verschillende uitvoeringen: een elektrische uitvoering of een uitvoering die je op het al bestaande circuit aansluit. De elektrische variant heeft als grote voordelen de goedkopere aanschafprijs en de snellere montage, al gaat dat evenwel gepaard met een hoog energieverbruik.

3. Warmtepomp

Een derde en laatste mogelijkheid is de warmtepomp. Ze onttrekken in de letterlijke zin van het woord warmte uit de omgeving en voegen die toe aan het zwembadwater. Het is een dure aankoop met een snellere terugverdientijd ten opzichte van de andere alternatieven. De beste optie is een lucht-water warmtepomp.

Welke zonnecollector of zonneboiler voor mijn zwembad kopen?

Het type zonneboiler dat voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Vraag gratis professioneel advies en vergelijk vrijblijvende offertes

In het geval dat je wel degelijk geïnteresseerd bent om een solar collector voor je zwembad te plaatsen, doe je er goed aan om via onderstaand formulier professioneel advies op te vragen bij vakmensen. Tegelijkertijd kan je ook zoveel offertes als je maar wil aanvragen om vrijblijvend prijsvoorstellen en dienstverlening met elkaar te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.