Zonneboiler installeren: waar rekening mee houden? [Stappenplan]

Zelf een zonneboiler installeren of van plan om er één te laten plaatsen? Lees hier hoe de installatie van een zonneboiler verloopt. Vraag offertes aan via het offerteformulier.

Voorbereiding zonneboiler plaatsen

Een zonneboiler installeren is geen eenvoudige klus. Het duurt gemiddeld ongeveer twee dagen om een zonneboiler te installeren.

Belangrijk is een goede voorbereiding. Stel jezelf op voorhand de nodige vragen:

  • Hoe groot moet de zonneboiler zijn?
  • Waar plaats ik de collectoren?
  • Is er genoeg plaats op mijn dak?
  • Is mijn dak sterk genoeg om de installatie te dragen?
  • Doe ik de installatie zelf of laat ik zonneboiler plaatsen?

Op die manier maak je verstandige keuzes. Zit je met vragen of twijfels? Dan kan het nooit kwaad om eens te luisteren bij één of meerdere installateurs.

Vind zonneboiler installateurs in je buurt

Uit welke onderdelen bestaat een zonneboiler?

Er zijn verschillende soorten zonneboilers, maar grosso modo bestaan ze allemaal uit de volgende onderdelen:

1. Zonnecollectoren

Zoals eerder benoemd zijn de zonnecollectoren een belangrijk deel van de zonneboiler. De collectoren werken op zonne-energie en zetten deze om naar warmte. In hun leidingen loopt er namelijk een vloeistof, glucol genaamd, die opgewarmd wordt door de zon.

2. Collector circuit

Het collectorcircuit zijn de leidingen die in de zonnecollectoren zitten en naar het voorraadvat lopen. Deze leidingen zorgen ervoor dat de warmte van de collector via de glucol naar het voorraadvat getransporteerd wordt.

Het is zeer belangrijk dat de leidingen van het collectorcircuit een correcte manier aangesloten worden op de leidingen van de boiler. Verder worden ze best ook geïsoleerd om warmteverlies te vermijden.

3. Voorraadvat (boiler)

De opgewarmde glucol komt via de leidingen in de boiler, bij zonneboilers vaak voorraadvat genoemd. Deze vloeistof zal het water in het voorraadvat verwarmen.

Het voorraadvat staat daarom best zo dicht mogelijk bij de collectoren om zo weinig mogelijk warmte te verliezen.

4. Expansievat

Het expansievat vangt drukschommelingen in de collectorleidingen op. Zonder drukvat zou de druk bij hoge temperaturen te hoog oplopen in de collectoren of de leidingen.

5. Regelaar

Dankzij de regelaar levert de zonneboiler sanitair warm water aan de gewenste temperatuur, ondanks de steeds wijzigende weersomstandigheden (veel/weinig zon, koude/warme buitentemperatuur).

Krijgt de zonneboiler het water niet warm genoeg? Dan geeft de regelaar een signaal dat er bijverwarming nodig is. Die extra verwarming gebeurt meestal via een cv-ketel op gas of een elektrische weerstand.

6. Pomp

De pomp zorgt ervoor dat de glucol door de panelen en de leidingen circuleert. Anders dreigt de vloeistof te stagneren, wat tot schade aan de panelen, buizen of boiler leidt.

In sommige gevallen kan er zonder pompgroep gewerkt worden, bijvoorbeeld als de afstand tussen collector en boiler beperkt of loodrecht is. Systemen zonder druk zijn echter zeldzaam.

Stappenplan om zonneboiler te installeren

Vraag je je af hoe de installatie van een zonneboiler in zijn werk gaat? Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe zonneboiler installateurs te werk gaan.

Stap 1: Zonnecollectoren en boiler installeren

Allereerst plaatst de installateur de zonnecollectoren en de boiler. Zorg ervoor dat het dak geschikt is voor het aantal zonnecollectoren dat je wil plaatsen (voldoende plaats, stevig genoeg, …).

De collectoren worden op de steunbalken (gordingen) geplaatst en vastgemaakt met haken. Daarop komen de profielen met klemmen die de zonnecollectoren op hun plaats houden. Plaats elke collector naar het zuiden onder een hoek tussen de 20 en 60 graden. Vermijd bomen en andere schaduwen.

De afstand tussen boiler en collectoren hou je best zo klein mogelijk, al is er een minimum van 8 meter. De boiler zelf weegt al snel 300 kg, dus ook hier moet er een stevig draagvlak zijn.

Stap 2: Leidingen trekken

Vervolgens trekt de installateur de leidingen tussen de 2 geplaatste componenten via een opening in het dak: één leiding die het warm water van de collectoren naar het voorraadvat brengt en één leiding die het water terug naar de collectoren brengt.

Goed geïsoleerde en korte leidingen zorgen voor een optimaal rendement van de zonneboiler. Probeer ook zo weinig mogelijk bochten te maken.

Stap 3: Expansievat plaatsen

Eens de panelen en de boiler met elkaar verbonden zijn, wordt het expansievat geplaatst. Op dit moment kan je ook de koudwaterleiding naar de zonneboiler aansluiten met een veiligheidsgroep.

Stap 4: Verbinden van warmwatercircuit en ketel

Ten slotte verbindt de installateur de cv-ketel en het warmwatercircuit. Dit kan je via twee manieren doen.

  • Via spiralen in het buffervat
  • Via een doorstromer

Hierna verwarmt de boiler het water, om het dan naar de ketel te sturen.

Na deze stap wordt er meestal nog een naverwarming geïnstalleerd, zodat het water ook op de gewenste temperatuur geraakt wanneer de zon minder schijnt. Denk aan de wintermaanden. Hierna is de installatie van je zonneboiler helemaal compleet.

zonnecollector met geïntegreerd voorraadvat op dak

Tips bij de installatie van zonnecollectoren

Een belangrijk onderdeel van een zonneboiler is de zonnecollector. De collectoren zijn een basiscomponent en zijn onmisbaar voor de werking van de zonneboiler.  Het plaatsen van een zonneboiler begint dan ook met het installeren van zonnecollectoren.

Tip 1: Check het dak

Een zonnecollector kan zowel op een hellend als een plat dak geplaatst worden. Van belang is dat jouw dak groot en sterk genoeg is. Per gezinslid wordt er gerekend op 1 à 1,5 vierkante meter aan zonnecollectoren.

Een zonnecollector weegt tussen de 30 en 50 kilogram per vierkante meter. Je komt dus al snel tot een vrij zwaar gewicht. Indien het dak dit niet aankan, is het een oplossing om te werken met overspanningen.

Tip 2: Hellingshoek

Plaats de zonnecollectoren naar het zuiden met een invalshoek tussen de 20 en 60 graden. Zo haal je er het meeste rendement uit. Zonnecollectoren die naar het zuidoosten of -westen geplaatst worden, zijn ook nog acceptabel. Probeer eventuele bomen of andere schaduwen te vermijden. Als je oriëntatie niet ideaal is, is het aangeraden meer collectoren te plaatsen.

Zonnecollectoren kunnen uiteraard ook op platte daken geplaatst worden. Dit kan door een hellend frame op het dak, of een folie gemaakt van amorfe siliciumcellen over het dak uit te rollen.

zonneboiler installeren

Zelf zonneboiler plaatsen of door een installateur?

Je kan een zonneboiler zelf installeren, maar gezien de aard van de klus is het aangeraden beroep te doen op gespecialiseerde installateurs.

Aarzel niet om via het offerteformulier professioneel advies te vragen en tegelijk offertes aan te vragen, om prijzen en dienstverlening te kunnen vergelijken van erkende installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.