Premie zonneboiler 2024: hoe en waar aanvragen? [overzicht]

Wie een zonneboiler plaatst, kan een premie krijgen. Maar welke premies zijn er? Wat is het premiebedrag? En hoe dien je een aanvraag in?

In dit artikel kom je alles te weten over de soorten zonneboiler premies, bedragen en het indienen van aanvragen. Zonneboiler plaatsen? Vergelijk offertes via ons offerteformulier.

Overzicht premies voor zonneboiler in 2024

Als je een zonneboiler installeert, kom je in aanmerking voor 3 verschillende premies. Hierdoor kan je een deel van je investering terugkrijgen en worden de kosten minder zwaar.

Optie 1: premie zonneboiler Fluvius

Als je een zonneboiler hebt, kan je beroep doen op een premie van Fluvius. Deze premie voor een zonneboiler bedraagt € 550 per vierkante meter. Belangrijk is dat het totaalbedrag van de premie niet hoger mag liggen dan € 2.750 per installatie.

Een vereniging van mede-eigenaars of een syndicus kunnen ook de premie aanvragen voor meerdere wooneenheden. De premie zal dan uiteraard niet het maximumbedrag per wooneenheid overschrijden.

Beschermde afnemers

Beschermde afnemers (mensen die sociale maximumprijzen krijgen) krijgen € 660 per vierkante meter. Het totaalbedrag mag maximaal € 3.300 zijn. Het totaalbedrag mag niet meer zijn dan 48 % van de eindfactuur. Beschermde afnemers maken dus aanspraak op een iets hogere premie

Premie aanvragen

Je kan de premie via de website van netbeheerder Fluvius of per post aanvragen. Dit kan je 1 keer om de 15 jaar doen voor elke woning. Als je een aanvraag indient, voeg je hier best volgende documenten bij:

 • Een kopie van de facturen
 • Attest met alle technische informatie over de geplaatste zonneboiler

Voorwaarden

Om aanspraak te maken op de premie van netbeheerder Fluvius, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden:

 • Nieuwe zonneboilers: de Fluvius premie zonneboiler geldt enkel voor nieuwe zonneboilers die sanitair warm tapwater produceren en eventueel ook de woning verwarmen. Bestaande zonneboilers komen niet in aanmerking voor de subsidie.
 • Factuur maximum 1 jaar oud: de factuur mag niet langer dan 1 jaar oud zijn.
 • Installatie door erkende installateur: de kwalitatieve plaatsing moet gebeuren door een installateur die een certificaat van bekwaamheid heeft.
 • Vlaams Gewest: de woning met zonneboiler moet binnen het Vlaams Gewest liggen.
 • Voor 31 december 2013: de woning moet voor 31 december 2013 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn.
 • Uitzondering: deze subsidie is niet cumuleerbaar met de subsidie voor een warmtepompboiler.

premie zonneboiler

Optie 2: Totaalrenovatiebonus

Een totaalrenovatiebonus ligt tussen de € 625 (3 werken in een appartement) en € 4.750 (7 werken in een eengezinswoning). De prijs is afhankelijk van hoeveel ingrepen je uitvoert binnen de 5 jaar. Voor beschermde afnemers zal de prijs van de bonus tot 50% hoger liggen.

Pas als de werken uitgevoerd zijn, kan je beroep doen op deze premie. Ook hierbij is het belangrijk dat de werken uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Fluvius controleert vervolgens de werken en bekijkt of ze voldoen. Fluvius zal je vervolgens zelf contacteren en ervoor zorgen dat de premie uitgekeerd wordt.

Voorwaarden

Je maakt aanspraak op de totaalrenovatiebonus als je minstens drie energiebesparende maatregelen hebt ondernomen in een periode van vijf jaar. Deze maatregelen moeten minstens drie van onderstaande zaken zijn:

 • Muurisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Vloerisolatie
 • Beglazing
 • Zolder- of dakisolatie
 • Ventilatiesysteem

Optie 3: Gemeentelijke premie voor zonneboiler

In sommige gemeentes krijg je een financiële ondersteuning voor het plaatsen van een zonneboiler. Ook voor deze premie moet de plaatsing gebeuren door een erkend installateur. Via energiesparen.be kan je makkelijk nakijken of je gemeente een premie aanbiedt.

zonneboilers

Hulp nodig? Vraag advies aan experts

Een premie aanvragen is niet altijd even simpel, daarom is het belangrijk om beroep te doen op experts. Via onze offertepagina kom je in contact met erkende installateurs en experts. Zij zullen je voorzien van de nodige documenten en zullen zelfs helpen deze in te vullen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoeveel kost een zonneboiler?

Een zonneboiler kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 5.000. De prijs hangt af van de inhoud van de boiler en het aantal collectoren waaruit de zonneboiler bestaat. We geven je de richtprijzen in onderstaande tabel.

Aantal literAantal collectorenPrijs (incl. plaatsing)
1001€ 2.000 – € 2.700
2002€ 3.400 – € 3.900
3003€ 4.800 – € 5.700

Meer weten over de beschikbare premies? Vraag advies aan zonneboiler experts

Als je een zonneboiler wil laten installeren, is het interessant om offertes te vergelijken. Zo kan je gemakkelijk de beste zonneboiler vinden en ben je zeker van een correcte plaatsing.

Vul onderstaand formulier in om snel en eenvoudig in contact te komen met meerdere installateurs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Gratis offertes voor zonneboilers
1*. Waarom wil je een zonneboiler installeren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.