Hoe moet u een zonneboiler kiezen?

Met een zonneboiler is het redement gegarandeerd. De aankoop ervan kan niet gebeuren zonder de juiste vragen te stellen. Om een optimaal rendement te hebben moet uw zonneboiler afgestemd worden aan uw woning (toestand, energieverbuik,…) Welke vragen moet u stellen bij de aankoop van een zonneboiler?

Wat zijn uw behoeften?

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Deze kunnen verschillen in functionaliteit, capaciteit, omvang,… Om het passend model te bepalen, moet u eerst schatten hoeveel warm water u nodig heeft. Er bestaan twee manieren om dit te doen:

  • U schat uw verbruik van warm water naar het verbruik van elke bewoner van uw woning. In het algemeen wordt aangenomen dat een zuinige gebruiker 20 tot 35 liter per dag verbruikt, een gemiddel gebruiker ongeveer 35 tot 60 liter en een zware gebruiker 60 tot 80 liter.
  • U schat het dagelijks verbruik van warm water in functie van gebruik: bad (+/- 90 liter/per dag), douche (+/- 35 liter/per dag), afwasmachine (+/- 20 liter/per dag), wasmachine (+/- 25 liter/per dag), schoonmaak/afwas (+/- 65 liter/per dag).

Wat is de toestand van uw huis?

De toestand van uw huis zal per direct invloed hebben op het rendement van uw zonneboiler. Voor een optimaal rendement moeten thermische panelen van een zonneboiler:

  • Naar het zuidwesten of zuidoosten gericht zijn.
  • De hellingshoek moet, indien mogelijk, 45 graden zijn.
  • U moet over een oppervlake van 2 m² per bewoner beschikken (voor een gezin van 4 personen moet uw dak over een ruimte van 8 tot 10 m² beschikken).
  • Niet in een schaduwrijke plek geplaatst worden.

De bovenstaande voorwaarden zijn uiteraard niet verplicht. Enkele aanpassingen kunnen gemaak worden om u het beste rendement te garanderen in functie van uw woning.

Het is belangrijk om de staat van uw dak na te kijken. De isolatie van uw woning is ook belangrijk bij de aankoop van een zonneboiler. U kijkt best na bij uw gemeente of u een bouwvergunning nodig heeft.

Welke installateur?

Zodra uw wensen en uw woning geëvalueerd zijn, is het tijd om de aanbiedingen van installateurs van zonneboilers op de markt te vergelijken. Wanneer u meerdere aanbiedingen ontvangt, is het belangrijk dat u certificaten van de desbetreffende installateurs nakijkt. Erkende installatiebedrijven voor zonneboilers kunt u herkennen aan Questkwaliteitslabel. Dit label staat garant voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van installaties voor groene energie.