Zonneboiler prijs + premies en terugverdientijd

Is jouw huis toe aan een nieuwe boiler? Dan is het logisch dat je een duurzame keuze overweegt. Een zonneboiler kan dan een goede keuze zijn. Behalve dat een zonneboiler een duurzame keuze is, kan het je ook nog flink geld besparen op je energierekening. Zoals de naam al zegt, maak je met deze boiler gebruik van (gratis) zonne-energie. Maar voordat je geld kunt gaan besparen, is er natuurlijk wel een investering nodig. Wat is de gemiddelde zonneboiler prijs? Met welke bijkomende kosten moet je rekening houden? En hoe snel heb je de investering terugverdiend? We zetten het voor je op een rijtje.

Wil je prijzen kunnen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes via onze offertepagina.

Zonneboiler prijs en kosten

Als je een zonnesysteem wil aanleggen, moet je natuurlijk meer aanschaffen dan alleen de boiler. Ook voor de zonnecollectoren en de installatie zul je betalen. Welke factoren bepalen de prijs voor het aanleggen van zo’n systeem?

Zonneboiler prijs: bepalende factoren

Voor gebruik van een zonnesysteem zul je ook zonnecollectoren nodig hebben. Deze zonnecollectoren verzamelen de energie van de zon en zetten deze om in warmte. Hoeveel van deze zonnecollectoren je op je dak of in je tuin moet laten installeren, hangt af van de grootte van je huis en de samenstelling van je gezin. De capaciteit van de boiler zul je moeten afstemmen op het aantal zonnecollectoren.

Ook maakt het natuurlijk uit wat je met de warmte wil verwarmen. Wil je alleen met het warme water kunnen douchen? Of wil je ook je huis ermee kunnen verwarmen? Hoe meer je met de warmte wil doen, hoe meer je natuurlijk nodig hebt. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van een capaciteit van vijftig liter per persoon. Een gezin van vier heeft dus een boiler van tweehonderd liter nodig. Hoe meer capaciteit de boiler heeft, hoe meer je jaarlijks zult kunnen besparen.

Capaciteit boiler Aantal zonnecollectoren Prijs inclusief installatie
100 liter 1 collector € 2.000 – 2.700
100 liter 2 collectoren € 3.000
200 liter 2 collectoren € 3.400 – 3.900
300 liter 3 collectoren € 5.000

Vraag extra advies en ontvang een prijs op maat

Premie zonneboiler: van wie? + voorwaarden

De aanschaf van een compleet zonnesysteem is dus een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er verschillende premies waar je voor in aanmerking kunt komen. Dit maakt het voordeliger om een zonnesysteem aan te schaffen en te laten installeren. Ook zorgen de premies ervoor dat je de investering in het systeem eerder terugverdiend hebt. In Vlaanderen kun je op verschillende plaatsen premies voor zonnesystemen aanvragen. Hier hangen wel altijd een aantal voorwaarden aan.

premie-zonneboiler

Netbeheerder

Via netbeheerder Fluvius kun je in aanmerking komen voor een premie voor de aankoop en installatie van een boiler en zonnecollectoren. Eens in de vijftien jaar kun je aanspraak maken op een premie van € 550 euro per vierkante meter zonnecollectoren. In totaal mag het om maximaal 40 % van het factuurbedrag gaan, met een maximum van € 2.750. Voor beschermde afnemers, dus mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, gelden hogere bedragen. Zij kunnen aanspraak maken op €660 per vierkante meter. Het mag gaan om 48% van het factuurbedrag, met een maximum van €3.300

Daarnaast moet je altijd aan kunnen tonen dat een professioneel aannemer de installatie gedaan heeft. Deze aannemer moet een certificaat van bekwaamheid hebben. Vraag hier dus altijd om als je een aannemer zoekt. Ook moeten de zonnecollectoren aan een aantal technische voorwaarden voldoen. Bij Fluvius kun je navragen welke zonnecollectoren voor de premie in aanmerking komen.

Voor deze premie moet je huis voor 31 december 2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan vijf jaar geleden werd verleend. Ook moet het gebouw dan voldoen aan de EPB-eisen en moet de EPB-aangifte op tijd zijn ingediend. Je mag de premie maximaal 12 maanden na de factuurdatum aanvragen bij Fluvius. Ook geldt het alleen als je een nieuw systeem aan laat leggen en niet als je een bestaand systeem vervangt of uitbreidt.

Plaats je niet alleen een zonneboiler, maar neem je in een periode van vijf jaar nog meer energiebesparende maatregelen? Dan is het mogelijk dat je bij Fluvius is aanmerking komt voor de Totaalrenovatiebonus. Bovenop de premies krijg je dan nog een bonus. De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben vanaf 01-01-2017. In totaal moet je minstens drie energiebesparende maatregelen nemen, waarvoor je een premie aanvraagt bij Fluvius. Ook moet je natuurlijk voldoen aan alle voorwaarden voor de verschillende premies. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe hoger de bonus zal zijn.

Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid stimuleert energiebesparende maatregelen ook. Daarom kun je voor verschillende werkzaamheden in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Deze renovatiepremie is alleen bedoelt voor woningen van minstens dertig jaar oud. Hoe hoog de renovatiepremie is, hangt af van de hoogte van de facturen die worden ingediend. Ook gelden er maximale inkomenseisen, afhankelijk van je gezinssamenstelling. De renovatiepremie geldt voor de aanschaf van een boiler en zonnecollectoren, maar ook voor andere maatregelen.

Gemeente

Behalve premies van de overheid en de netbeheerder, zijn er ook nog gemeentes die premies beschikbaar stellen. Dit wisselt per gemeente. Hiervoor kun je dus het beste informeren bij je eigen gemeente. De hoogte van de premies en de voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn verschillend per gemeente.

Vraag ook advies aan installateurs en ontvang tot 5 gratis offertes

Rendement en terugverdientijd zonneboiler

Voordat je in een zonnesysteem investeert, wil je natuurlijk weten of dit wel loont. De terugverdientijd van de boiler is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere de zonneboiler prijs, de prijs van de vakman en de capaciteit van de boiler zullen meespelen. Ook maakt het natuurlijk verschil of je gebruik kunt maken van premies, waardoor de aankoopprijs lager ligt. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de acht en twintig jaar. Dit kan dus nogal verschillen per situatie. Ook maakt het uit op welke manier je het water in huis op dit moment verwarmd. Doe je dit nu met een elektrische boiler? Dan zul je meer besparen dan als je nu aardgas gebruikt. De prijs voor elektrisch verwarmen is namelijk hoger dan die voor aardgas.

zonneboiler-prijs

Zonneboiler installatie: vergelijk prijzen

Als je een zonnesysteem wil laten installeren, is het dus zeker verstandig om de zonneboiler prijs bij verschillende aanbieders te vergelijken. Een installateur kan bovendien de terugverdientijd voor jouw specifieke situatie berekenen. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en kun je voor de meest voordelige optie kiezen.